Реклама / Ads
65| 7158 |10.11.2010 НОВИНИ

Генерали и спортисти създават АБВ-то на Първанов

.
Георги Първанов
Генералите Михо Михов, Красимир Петров, гимнастикът Йордан Йовчев, борецът Валентин Йорданов и благоевградският кмет Костадин Паскалев ще основат новото движение на Първанов. Учредителите са ангажирали Зала 3 в НДК за повече от 7 часа.
 

Мотото на проекта на Георги Първанов е „България – на другия ден” и стартира официално на 11 ноември, съобщиха организаторите. На форума ще бъде обсъдено създаването на гражданско движение Алтернатива за българско възраждане. Участниците ще търсят отговор на въпросите: Защо на България е нужна алтернатива и кои са националните цели, които могат да ни обединят.

В инициативната група участват кметът на Благоевград Костадин Паскалев, бившият депутат земеделец в 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото НС Борислав Китов, ректорът на Медицинския университет в Плевен Григор Горчев, директорът на Института за философски изследвания към БАН професор Васил Проданов, бившият председател на Организацията на евреите в България "Шалом" Емил Кало.

Сред инициаторите са още бившият началник на Генералния щаб на армията, посланик в Македония и съветник на президента ген. Михо Михов, както и бившият директор на Главна дирекция "Гранична полиция" по времето на Румен Петков, а преди това през 90-те години началник на Специализирания отряд за борба с тероризма и директор на СДВР по време на януарските събития от 1997 г. ген. Красимир Петров.

В изграждането на гражданското движение ще се включат още многократният световен и европейски шампион по гимнастика Йордан Йовчев, олимпийският и многократен европейски и световен шампион по свободна борба Валентин Йорданов, Мариана Тодорова – служител в администрацията на президента.

"На България е нужна алтернатива, която поставя в основата ценностите, заложени дълбоко в българския дух и държавност. Не е време за обяснения кой е ляв и кой десен – днес залогът е бъдещето на нашето отечество", заявяват участниците в Инициативната група.

Още на 18 юни държавният глава за първи път разкри картите си, че готви нов проект и след края на мандата си е "твърде вероятно да продължи да бъде съпричастен към политиката", но не в партиен смисъл, а към граждански проект.
"Аз ще направя един отбор. Винаги съм бил плеймейкър и винаги съм искал да създам голмайстор", заяви тогава Георги Първанов. Амбициите му за "съпричастност към политиката" бяха публично обявени на икономически форум на 29 октомври.

"Има една широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. Това не значи все още учредяване. Има много хора, представители на различни гилдии, на различни слоеве – учители, лекари, преподаватели, кметове – представители на неправителствени организации, политици – без, разбира се, това да означава ангажимент на политическата партия. Те участват като граждански лица, като специалисти, професионалисти", заяви тогава Георги Първанов.

Голяма част от обявените имена в публичното пространство един по един се разграничиха от проекта.
Премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни е останала вече без президентска институция, а лидерът на БСП е пестелив в коментарите си, но е категоричен, че столетницата няма алтернатива в лявото пространство.
Сините пък реагираха със задоволство, тъй като според тях проектът на Първанов ще разцепи БСП, което те самите не са успели да постигнат за 20 години.

Дали това ще е поредното гражданско движение, което ще се превърне в политическа партия по примера на НДСВ и ГЕРБ, и кой ще е плеймейкърът и основните играчи, предстои да видим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4578 |14.05.2010 Създават второ ДАНС чрез Военното разузнаване . 14| 4704 |25.04.2010 Първанов подписва за генерали, не бил инат . 46| 8548 |29.09.2009 Али Юзеиров: Искаме генерали и прокурори мюсюлмани! . 1| 4866 |17.08.2009 Създават комитет срещу злоупотреби с лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads