Реклама / Ads
8| 4584 |14.05.2010 НОВИНИ

Създават второ ДАНС чрез Военното разузнаване

.
Военното вътрешно разузнаване до две години ще бъде заменено с единна мегаагенция, която ще бъде подчинена на министерски съвет.
 
Такава е идеята на новата Стратегия за национална сигурност, която Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъжда. Стратегията е подготвена от експерти на съвета и е представена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Предвижда се тя да бъде приета от правителството през другия месец и след това да бъде внесена за разглеждане в Народното събрание.

Националната разузнавателна служба, която е на подчинение на президента и служба “Военна информация” (военното разузнаване) към Министерството на отбраната се занимават в момента с разузнавателна дейност у нас. Министерството на отбраната ще има свой отдел за войсково разузнаване, който да осигурява само операциите на въоръжените сили. То няма да дава информация за военнополитическата обстановка, като тази функция ще бъде на единна разузнавателна общност.

Министър Ангелов разкри още, че в Закона за националната сигурност ще бъдат разписани правомощията на органите на ръководство на системите за Национална сигурност, както и нейните отделни елементи. Съветът за Национална сигурност трябва да играе в бъдеще ролята на постоянен кризисен щаб, смята министърът. Това се налага, тъй като в момента се създават кризисни щабове, които реагират след събитията. Немислимо е това да продължава, смята министърът.

Трябва да има център за стратегически анализи към Съвета за национална сигурност, който предварително да определя действията на базата на свои прогнози, каза Ангелов. Това звено ще ползва и външни експертизи на НАТО, ЕС и неправителствени организации и ще има собствена малка администрация.

В края на май Съветът за национална сигурност ще има второ заседание за Стратегията за национална сигурност, а в началото на юни тя се предвижда да бъде разгледана и от Министерския съвет, преди да бъде внесена в парламента, посочи министърът.

Обединението на разузнаване и контраразузнаване в една общност е противопоказно, каза министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на журналистически въпрос дали се предвижда ДАНС да отговаря и за разузнаване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5170 |13.01.2010 МО спасява военното училище в Търново с 250 хил. лева . 17| 11281 |29.08.2009 Пепелнорозови БМВ-та красят военното ведомство . 1| 4871 |17.08.2009 Създават комитет срещу злоупотреби с лекарства . 7| 5595 |15.08.2009 Създават общинска полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads