Реклама / Ads
1| 3161 |24.03.2023 НОВИНИ

Георги Ангелов: КЗК има право да спре процесите на окрупняване, за да не се стига до монополно положение

.
Георги Ангелов
„Трудно се доказва картела. Преди години КЗК беше на ръба да накаже петролните фирми за картел, но накрая не можа да го докаже и така и не се стигна дотам. Обикновено някой вътре от картела трябва да „изпее”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Георги Ангелов, старши икономист в „Отворено общество”.
 

Според икономиста  Георги Ангелов първият, който „изпее”, който докладва на комисията, даде документи и доказателства, няма да бъде глобен: „Четох предварителните анализи на Комисията. Те засега нямат доказателства, сега започват да ги търсят. Те имат интервюта по медиите на председатели на асоциации, които казват, какви трябва да бъдат цените. Ако някой знае цените, може би се координира с другите. Но все още няма доказателства.”

 

Ангелов каза: „За мен да кажем в олиото има нещо проблемно. Там комисията КЗК вече 11 месеца разследва и все още няма резултат. Ако започне да излиза нещо, то ще е първо в олиото. Там има голям играч, който доминира пазара.” Той припомни ситуацията, в която беше пуснат слух, че олиото свършва и това създаде паника: „Ако някой нарочно го е създал това, през тролове например, значи има някаква следа”, коментира икономистът.  

Относно темата за „данъчните складове.” Ангелов заяви, че там е ясно кой е доминиращият играч: „Въпросът е какво е решението. Ако им сложиш глоба, и те продължат да са доминиращ играч – това ще продължи. Ако ги накараш да се разцелят на две или няколко компании, това също може да се приложи.” Икономистът коментира: „Виждаме процеси на сливане и окрупняване в много сектори на икономиката. КЗК има право да спира тези сливания, за да не се стига до монополно положение. Тя досега никога не ги е спирала.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4371 |23.03.2023 Руски правозащитник: Садисти от ФСБ изтезават украински военнопленници в 10 концентрационни лагера . 3| 3134 |21.03.2023 Калин Георгиев: Мигрантският натиск е по-силен, но не е безпрецедентен . 0| 2899 |20.03.2023 Георги Вулджев: В година с рекордни данъчни приходи и добър растеж, рязкото вдигане на разходи е опасно . 6| 3453 |19.03.2023 Стояна Георгиева: Искът на „Лев инс” към Медиапул за 1 млн. лв. е дело срещу цялата журналистика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads