Реклама / Ads
2| 3395 |24.05.2021 НОВИНИ

Георги Господинов: Словото създава вкуса, който ни помага да се съпротивляваме срещу пропагандата

.
Писателят Георги Господинов Източник: стопкадър, bTV
Словото за мен е това, което създава вкус, а вкусът е този, който ни помага да се съпротивляваме срещу пропаганда, фалшиви новини и да отделяме истина от неистина, добро от зло. Словото е много повече от начина, по който си говорим и пишем книгите си. Това каза пред bTV писателят Георги Господинов.
 

„Човек е направен от това, което изрича. В последно време ние използвахме думите малко повече, за да пренасяме агресия с тях. Представете си хартиени лодки, много е важно какъв товар носят“, добави той. Според него от нас зависи с какво натоварваме лодките, които пускаме към другия.

 

„Литературата и историите все повече ще се връщат към основната си функция – да създават смисъл, да утешават. В крайна сметка пишем, за да издържим този свят, пишем, за да го разберем, да утешим другия. И за да издържим живеенето в този свят“, казва Господинов.

 

Той допълни, че зад литературата има цяла една невидима индустрия от писатели, поети, издатели, печатари, редактори, читатели и много други, на които иска да благодари и да честити 24 май.

 

По думите му има невероятни литературни истории у нас, които предстои да бъдат разказани.

 

„Природният интелект следва да се развива. От тук идва културата, отново опираме до работата и до мотивацията“, казва Господинов.

 

Според писателя все по-важна ще става мотивацията, особено тази, която ни кара да продължим да работим, да живеем тук.

 

„Този празник, 24 май, винаги ни връща към детството. Ние го помним от деца, вълнуваме се като деца и мисля, че те са в центъра на деня. Децата започват с буквите. Тогава се срещаш за първи път с тях, виждаш, че това, което е написано има смисъл. Важно е на този празник да помислим за децата и да им предадем вълнението си“, смята Георги Господинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3427 |24.05.2021 Доц. Георги Лозанов: Диалекти и вулгаризми не са за политически трибуни, а за вкъщи . 4| 3605 |23.05.2021 Писателят Георги Бърдаров: Лесно боравим с думата „прошка“, трудно прощаваме . 14| 4571 |23.05.2021 Съдружникът на Божков Георги Попов е дал показания . 7| 3082 |23.05.2021 Георги Първанов няма да се кандидатира за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads