Реклама / Ads
0| 2914 |06.09.2022 НОВИНИ

Георги Киряков: Импийчмънт на Радев би обединил партиите, но не и за бъдещо управление

.
Георги Киряков Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Коалиция между „Продължаваме Промяната“ и „Има такъв народ“ е по-вероятна. Това, което би обединило партиите е евентуален импийчмънт на президента Румен Радев. Това смята политологът Георги Киряков.
 

„Той подхранва кризата с действията на служебното правителство, може да иска да задълбочи кризата, за да продължи да управлява със служебния кабинет. Затова участва толкова активно в разединението на партиите. Тази политическа криза, резултатът от нея ще бъде липсата на редовен кабинет, което означава служебни правителства. Това, което може да ги обедини, е идеята за импийчмънт на президента, но това не означава, че това ще прелее в редовно правителство“, поясни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

 

Според него ГЕРБ без Борисов няма да има: „Ако тръгнат да го катурват, той ще разтури партията. Той не може да си представи българската политика без себе си. Така действа и Тръмп в момента“.

 

Не така обаче смята колегата му Георги Проданов: „ГЕРБ и ДПС могат да са основата за някакво правителство. „Възраждане“ е потенциален златен пръст - тази партия определено е всеядна, решенията се взимат и под контрол отвън. Много грозна ще бъде тази вероятна коалиция. такава имаше и преди 6-7 г. нищо не е невъзможно, в момент когато имаме идеалното оправдание, че така е по-добре, отколкото да влезем в цикъл от избори“.

 

Според него всеки, който се окаже победител в изборите, би бил готов на безпринципна коалиция. Той е на мнение, че коалиция между ПП и ГЕРБ не е невъзможна, ако Борисов се оттегли.

 

„Ако Борисов е единствената пречка, мисля, че той бързо ще спре да бъде такава. Той се опитва да направи подмладяване на парламентарната си група, но те лесно биха се отказали от ментора си“, убеден е Проданов.

 

Що се отнася до теорията на Георги Киряков за евентуален импийчмънт на Румен Радев, Проданов се съгласи.

 

„Един импийчмънт на президента, ако продължи с този тип поведение, би консолидирало вниманието на парламентарните партии. Президентът няма да има подкрепа извън ДПС. Идеята за импийчмънт беше подхвърлена от ГЕРБ преди няколко дни. Рискът е, освен създател на хаоса, който да менажира, президентът да се превърне в жертва на собственото си поведение“, анализира възможните хипотези политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2747 |04.09.2022 Георги Георгиев: Ако КЕВР работеха в социологическа агенция, щяха да бъдат отдавна уволнени . 0| 2948 |03.09.2022 Икономистът Георги Ангелов: Повече пари отиват за компенсации, отколкото за пенсии . 0| 5822 |03.09.2022 Доц. Атанас Георгиев: Време ли е да се замислим за добив на шистов газ? . 0| 2730 |31.08.2022 Георг Георгиев: БСП да коментира за бюджет и стабилност е цинично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads