Реклама / Ads
3| 4043 |06.11.2017 НОВИНИ

ГЕРБ с 2 варианта за отмяна на давността за приватизационните сделки

.
Премиерът Бойко Борисов настоя за отпадане на давността за сделките по време на приватизацията. Именно по време на раздържавяването са били откраднати над 30 млрд. лв. Затова министър-председателят ще поиска юристите от ГЕРБ да проверят дали има възможност законово да се приеме това.
 
"Става дума за промени в Наказателния кодекс, с които да се запише, че за престъпления при приватизационни сделки давността не тече или тя да се възобнови. Кой от двата варианта ще предложим, е въпрос на законодателно решение и предстои окончателна преценка", обясни шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Той уточни, че се правят обсъждания с "изтъкнати конституционалисти и пеналисти", а предложенията за промени щели да бъдат внесени най-късно до края на седмицата.

Кирилов обясни, че става дума за различен вид престъпления, свързани с приватизацията - стопански престъпления, неизгодни сделки и документни престъпления. А давността зависи от характера на извършеното деяние. За документните престъпления например давността била само 5 години.

"Имаме опит в парламента по отношение на отпадането на давността при подобни сериозни обществено значими казуси. Въпросът е правно-тактически и преди да сме готови окончателно, не мога да кажа повече подробности", заяви Кирилов.

Още в края на 2016 г. Борисов обяви, че ГЕРБ ще направи пълна ревизия на раздържавяването, като в нея ще бъдат включени ДАНС и МВР. Докладът включва нарушения при приватизационни сделки от 1994 г. насам, но не бе обявен публично. Документът обаче бе пратен от премиера Бойко Борисов на прокуратурата, която трябваше да прецени дали по установените от специалните служби проблеми могат да бъдат повдигнати обвинения.

С промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол трябваше да бъдат спрени продажбите на държавни дялове във фирми, имоти и пр. Единствените позволени сделки бяха за държавни имоти, които се стопанисват от областните управи, като те трябваше да получават разрешение от финансовото министерство за всяка продажба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4834 |03.11.2017 Драгомир Стойнев: Отрекохме се от кмета на Батак през 2015 г., а ГЕРБ го финансира . 12| 14017 |30.10.2017 Втори Антон Тодоров в ГЕРБ: Борисов е карикатура на диктатор . 1| 5403 |29.10.2017 Деница Златева скастри ГЕРБ, били изнервени и притеснени заради вота . 3| 4438 |29.10.2017 ГЕРБ отвръща на 49-ия конгрес на БСП със заседание и пресконференция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads