Реклама / Ads
106| 5925 |29.07.2013 НОВИНИ

ГЕРБ предложи "по-малкото зло" - 200 млн. лв. актуализация

.
Бойко Борисов Източник: Булфото
ГЕРБ е против актуализацията на бюджета, но тъй като мнозинството ще го приеме, от ГЕРБ предлагат - социален пакет от 150 милиона лева.
 

Това стана ясно след среща на лидера на партията Бойко Борисов с представителите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Понеже те така или иначе ще го актуализират, искат да вземат 1 млрд. лв. заем, казваме – ако правят това зло, поне да направят по-малко зло – да актуализират с 200 млн. лв. бюджета, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От ГЕРБ са внесли предложения за актуализацията между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. В предложението на ГЕРБ е заложен социален пакет от 150 млн. лв. и още 700-800 млн. лв. по споразумения в сферата на образованието и земеделието.

„Поне да минимизираме щетите от актуализацията, а в същото време да бъдем и отворени поне за нещо разумно, което да се направи с тези пари. Актуализацията на бюджета не бива да надвишава 200 млн. лв. Затова ние предлагаме един социален пакет от 150 млн. лв. плюс има подписани от нас споразумения с образованието, с земеделието, там са по-малко пари – 700 – 800 млн. лв., които също могат да бъдат актуализирани и в рамките на 200 млн. лв. ще се справят”, обясни Борисов.

„150 млн. лв. да са за социални мерки, но ясно да се каже на работещите хора, че от техните данъци ще отидат парите за социално слабите, да се знае, че това е солидарност на обществото, а не че някой ги дава”, уточни лидерът на ГЕРБ.

За да не се политиканства, съм готов веднага да седна на масата на преговорите и да се каже честно на обществото за истинските проблеми в енергетиката. Не се ли направи това, накрая НЕК ще фалира, коментира още Борисов.

„Ние заварихме закона за ВЕИ, заварихме „Марица” 1 и 3 с подписани договори, заварихме ТЕЦ-овете на Ковачки, на ЧЕЗ и всичко това сега генерира огромни разходи, а няма приходи”, посочи Борисов.

Той отбеляза, че депутатите от ГЕРБ ще работят в парламента по важните теми като – енергетика, криминализиране на криенето на осигуровки, Избирателния кодекс в частта за парламентарните избори.

„Досега само медиите ме питат какво бих направил, нито Станишев, нито Орешарски до този момент са казали – ето нашата програма, нашите предложения, бихте ли ги подкрепили”, коментира Борисов.

По повод заявката на лидера на БСП Сергей Станишев - да не се отказват от управлението Борисов заяви: „Сергей Станишев играе поредната си игра - хвърля г-н Орешарски на амбразурата, има наглостта от Бузлуджа да му задава задачи, все едно това е премиер, който някой друг го е сложил, и му казва „Г-н Орешарски, свършете си работата". Това са игри. Тяхната цел е колкото се може повече да се отдалечи времето за предсрочни избори, за да могат колкото се може повече от този 1 млрд. лв. да ги откраднат".

„Ако си спомним какво Станишев и Орешарски говореха за сивата икономика, за това, че едва ли не ние сме контролирали контрабандата, от май до декември имат 7 месеца. По техните сметки - че около 1 млрд. лв. се губели от контрабанда, те от май до декември трябва да съберат 700 млн. лв. Той допълни, че ако управляващите не съберат тези 700 млн. лв. до края на годината, това означава, че те се занимават с тази дейност.

По повод управленската програма, която правителството ще представи пред Народното събрание тази седмица, Борисов заяви: „Каква управленска програма? Те на изборите казваха, че имат готова програма. Минаха два месеца, нямат никаква програма. Лъжеха ни, че имат програма, че пенсиите ще станат по 500, по 1000 лв., незабавно ще строят „Белене", 250 000 работни места нови. Тепърва ще ни предлагат програма. Нали бяха готови, нали правеха правителство в сянка?"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5979 |29.07.2013 М. Димитров: Избори-веднага; преговори на десните с ГЕРБ - не! . 69| 6714 |28.07.2013 Емил Димитров: Май Фидосова продължава да управлява ГЕРБ . 283| 14153 |28.07.2013 Владислав Горанов от ГЕРБ: Няма ГЕРБ 2, има само Бойко Борисов . 58| 6164 |26.07.2013 П. Стоянов: ГЕРБ и десните ще управляват при предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads