Реклама / Ads
7| 5893 |05.08.2021 НОВИНИ

От ГЕРБ скочиха на Кирил Петков. Притеснявали се как ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ ще минат под шапката на икономическото министерство

.
Дани Каназирева Източник: БГНЕС
От парламентарната група на ГЕРБ-СДС скочиха срещу служебният икономически министър Кирил Петков. Били притеснени как ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ ще минат под шапката на икономическото ведомство.
 

„Има две решение на Министерски съвет, които са силно притеснителни. Едното е за Българската банка за развитие. Дава се възможност за раздаване на високо рискови и необезпечени кредити. Второто решение засяга ДКК и в частност ще засегне необратимо ВМЗ-Сопот и „Авионамс“, стана ясно од думите на народните представители от Борисовата партия.

 

„ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ са стратегически за националната сигурност предприятия. Те дават работа на десетки хиляди семейства в Пловдивския район. ДКК е била освобождавана от заплащането на дивидент. По този начин ДКК е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗ-Сопот и „Авионамс“. С изплащането на дивидент реално парите ще застрашат от фалит „ВМЗ-Сопот“ и „Авионамс“. Това е недопустимо! Призоваваме премиерът да отмени това решение!“, заяви Дани Каназирева.

 

„Във „ВМЗ-Сопот“ работят около 4 000 работници. ВМЗ и „Авионамс“ са предприятия от значение за националната сигурност. Те изпълняват поръчки на НАТО. В момента се предприемат мерки срещу националната сигурност“, коментира бившия икономически министър Лъчезар Борисов.

 

По думите му мнозинството от депутатите и работодателските организации били против безвъзмездни средства да се пренасочват към финансови инструменти.

 

„С вчерашното решение на МС се допуска ББР да отпуска необезпечени кредити. Това има потенциал да източи банката. Притеснително е, че с вчерашното решение на МС кредити се раздават на налични клиенти на търговските банки. Това означава, че реално се рефинансират налични кредити и ползата остава в банкови сектор. Притеснително е, че договорените лимити на банките вече са раздадени като кредити. Няма да има нова процедура, всичко е направено предварително“, коментираха още депутатите от ГЕРБ.

 

По думите им министърът подвеждал работниците във „ВМЗ-Сопот“, че ще е по-добре, ако минат под шапката на Министерство на икономиката. Това решение е изключително важно за целия Пловдивски район. Отражението върху целия регион ще е катастрофално, отсече Каназирева.

 

Вчера стана ясно, че Министерския съвет е решил да извади няколко държавни фирми от Държавната консолидационна компания. Решението на изпълнителната власт идва след предложението на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6777 |05.08.2021 Огнян Герджиков: ГЕРБ ще бъдат държани извън властта. Ерата си отива . 11| 5076 |04.08.2021 Хаджигенов към ГЕРБ: ”1984” на Оруел е книга предупреждение, а не списък за изпълнение . 4| 8195 |04.08.2021 Кирил Петков: Реструктурираме редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби . 2| 3218 |04.08.2021 Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за СРС-тата на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads