Реклама / Ads
32| 5944 |08.04.2021 НОВИНИ

Старите муцуни пак се показват от телевизорите. ГЕРБ окупираха сутрешните блокове на БНТ, bTV и Нова

.
Томислав Дончев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Старите муцуни пак се показват от телевизорите. И тази сутрин ГЕРБ окупираха сутрешните блокове на трите големи телевизии БНТ, bTV и Нова. Изредиха се Тома Биков, Росен Желязков и Томислав Дончев. Явно след изборите все още никой не е разрбал, че хората не искат да гледат повече тези лица нито в парламента, нито по телевизията.
 

Иначе от разговорите стана ясно, че ГЕРБ били безстрашни и резултатите от вота на 4 април хич не са повлияли на самочувствието им.

 

„Ние нямаме страх от предсрочни избори. Не ни е страх и от служебно правителство“, заяви Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

 

„Ако на едно правителство, примерно на втория, не му достигат 3-4 гласа, в името на това да има стабилно правителство, ние бихме дали знаково подобна подкрепа. Ако на г-н Трифонов не му достигат 2-3-4 гласа, за да не се втурва България в политически хаос, такава подкрепа ще му бъде дадена“, повтори той. По думите му това било жест, а не мечешка услуга.

 

Сега най-важно било България да има стабилно правителство, което да работи, обясни Дончев и заизрежда задачите, които очакват новото правителство.

 

„Ако има мнозинство, което „ще изрине ГЕРБ“, то времето на приказките свърши. Да правят правителство и да управляват“, призова вицепремиерът в оставка.

 

Той уточни, че не познава лично Трифонов. Съобщи още, че не знае да е имало разговори или срещи с него след изборите.

 

„По принцип е редно всеки, който е получил достоен резултат от изборите - първият, вторият, третият, даже четвъртият и петият, да бъде поздравен. Не мисля, че лидерите на двете партии (ГЕРБ и „Има такъв народ”) са се чули. Казах кои са добрите политически нрави, които в последните години не се следват”, коментира Дончев.

 

Той сякаш вижда новия кабинет така:

 

„Г-н Трифонов – министър-председател, г-жа Нинова може да се върне в министерство на икономиката, г-н Иванов може да се върне в министерство на правосъдието, г-жа Манолова може да стане социален министър и всичко ще се нареди.“

 

Политиката не била само публично говорене и забавления, била преди всичко носене на отговорност и прословутата работа.

 

„Безспорно носим отговорност за всички 840 000 души, които са ни подкрепили. Безотговорно би било да се откажем, защото нямаме достатъчен парламентарен ресурс. Може би една подобна процедура не крие голям потенциал, но сме длъжни да минем през нея. Какъв ще бъде съставът на кабинета – има много възможности. Ще го научите, когато му дойде времето“, каза Дончев.

 

„Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии. За Борисов не е самоцел да бъде министър-председател. Нормално е лидерът на спечелилата партия да бъде премиер, но в момента не се намираме в нормална ситуация“, заяви по Българската национална телевизия Тома Биков от ГЕРБ.

 

По думите му партията имала готовност да предложи структура и състав на правителство, както и дългосрочна програма за управление.

 

„Предстои да се реши кой ще бъде в преговорния екип. Имаме готовност за правителство с политици, но и с неполитически лица. Не на всяка цена искаме да бъдем в управлението“, коментира Биков.


Според него дали ГЕРБ ще управлява зависи от останалите политически сили.

 

„Това, че една партия няма да може да управлява, не прави победата ѝ по-малка. Ние сме готови да бъдем и в ролята на опозиция. Не виждам да има разговори в момента, преговори, няма дори спекулация за евентуален министър-председател, очевидно е, че тази тежест ще падне върху партията на Трифонов", каза още Тома Биков.

 

С огромна категоричност той заяви, че няма да има служебно правителство и призова президента да събере първите три политически сили.


С цялата си наглост, Росен Желязков, който почти всеки ден гледаме от телевизорите си заяви, че Слави Трифонов никога не спирал да бъде политик от екрана. Това била и причината за голямата подкрепа, която партията „Има такъв народ“ получи на тези избори.

 

„Всяка вечер той отправяше политически послания и това беше повече от 15 години. Неговите тези и позиции, било то под формата на музика, танци и скечове, достигнаха до хората. Вече е моментът обаче, когато има политическа ситуация, при която трябва да се поеме ясна отговорност – и това е отговорността за управлението“, каза транспортният министър по bTV.

 

Разбира се, по думите му е ясно, че ГЕРБ е първа политическа сила и се чувстват победители на тези избори.

 

„Нещо повече – разликата между първия и втория е около 270 000 гласа. С БСП разликата е още по-голяма, а те бяха основният ни опонент преди и си остават основен опонент заради политическите ни различия. ГЕРБ печели 24 МИР от 31. Това, ако не е ясна и категорична заявка за това, че след 12 години управление хората гласуват доверие. Анализаторите говорят така, сякаш ГЕРБ е загубила изборите“, недоумява Желязков.

 

Той се оправда, че партията не е загубила 300 000 гласа, а е имало по-малка избирателна активност и нови субекти, които са казали, че ще управляват оттук нататък.

 

„В момента, като се каже името на Борисов, има някакъв уплах и той е единственото, което обединява парламентарната опозиция“, допълни министърът на транспорта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3113 |06.04.2021 Доц. Лозанов: Слави развали задочния картел между старите партии . 21| 4023 |28.01.2021 Борисов машинист: Старите локомотиви бяха като ”Москвич”, новите са като ”Мерцедес” . 30| 11290 |02.01.2021 Румен Петков и доц. Мангъров: Ваксините показват корупция или некадърност в Европа . 12| 3973 |14.12.2020 Слатински: Злобните спорове показват, че сме объркани и обезверени като общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads