Реклама / Ads
3| 3868 |09.12.2021 НОВИНИ

ГЕРБ заядоха Янев на тема икономика. Премиерът категоричен - играят със статистика

.
Размяна на реплики на тема икономика имаше между служебния премиер Стефан Янев и Делян Добрев от ГЕРБ по време на днешния парламентарен контрол. От трибуната депутатът от редиците на Борисов заяви, че страната ни е последна в ЕС по икономически растеж и остава далеч зад Румъния като поиска да разбере има ли анализ какви са причините. От ГЕРБ не оставили такова наследство. Янев пък бе категоричен - Добрев и ГЕРБ играят със статистика, а данните, с които боравят са на база тримесечие, което не дава точна картина.
 

 "Според последната статистика на "Евростат" икономическият растеж у нас за третото тримесечие е 0.4%. На Румъния е 20 пъти по-висок, а средният за ЕС е 3.9%, което е почти 10 пъти повече. Това е най-ниският растеж в целият съюз. Анализирали ли сте защо сме на последно място? Съмнявам се, че ще се изкушите да кажете, че това е наследство, но данните сочат друго за последните месеци от управлението на ГЕРБ", посочи Добрев от трибуната на парламента. 


"Играта със статистиката е интересна задача. Сравненията на базата на тримесечна статистика и моментна снимка не са най-точният показател. На годишна база тези цифри стават съвсем различни. Да оставим сравненията. И очакванията, и прогнозите на БНБ и НСИ са, че на годишна база растежът у нас ще е сравним с този в ЕС - около 4%. Правим анализ в рамките на служебния кабинет и ако държите да знаете какъв е, Министерството на икономиката може да ви запознае с подробности", посочи още Янев. 


"Ниският икономически растеж е показател и за друго. Може да има само две причини за по-добро бюджетно салдо в момента - инфлацията и отлагането на капиталовите разходи. Моята теза е, че отлагането на капиталовите разходи е било отложено значително и затова бюджетът в момента е балансиран. Но това значи едно - че през следващите месеци или ще са с нисък, или ще са с отрицателен икономически растеж. Необяснено остана защо държавата трябва да изтегли 12 млрд. лева дълг догодина, при положение, че отлагате всички капиталови разходи. Това ще свие допълнително икономиката", смята Добрев. 


Янев обаче отсече - действията в момента са положителни, но икономиката е "инертна система" и резултатите ще се усетят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8982 |09.12.2021 Гунчева към ГЕРБ: По време на вашето вашето управление пенсионери умираха от глад и студ . 7| 5161 |08.12.2021 Георги Атанасов: Без медиите-куртизантки властта на ГЕРБ нямаше да просъществува . 3| 4138 |08.12.2021 Д-р Гълъбова: Диктатурата на ГЕРБ е като рака, може да се провлачи години наред . 2| 2987 |08.12.2021 Стефан Янев поздрави новоизбрания германски канцлер Олаф Шолц

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads