Реклама / Ads
32| 5174 |21.04.2010 НОВИНИ

Гергов: Никой не може да ме изгони от панаира

.
Георги Гергов
Без да знае Станишев, ДАНС проверявала приятеля на президента
 

„Виждам, че в България се мрази богатият човек. Може да ме ненавиждат, но никой не може да отрече това, което съм направил за панаира. И крайно време е да се спрат тези спекулации. Олигарсите не са в бизнеса, в политиката са. Там, където от политика хората са направили пари. Аз не съм бил нито един ден на държавна служба. Аз съм бизнесмен. И всичко, което съм направил, е абсолютно законно! Не е нормално у нас успелите и богатите да са Големият враг. Политиците трябва да се замислят сериозно какво се случва с хората, които движат икономиката. Черни ли сме, разбойници ли сме, крадци ли сме, олигарси ли сме, мутри ли сме? За това си има съд и прокуратура. Те решават. Зад мен стоят 4-5 хиляди семейства, които чакат заплати. И аз не мога днес да фалирам, а утре да създавам ново дружество. Особено пък ако се отнася за панаира. Така пловдивският бизнесмен Георги Гергов отговаря с интервю във в. „Труд” на атаките на правителството, че незаконно е заграбил Международния панаир в Пловдив.

Бизнесменът, известен на хората под тепетата и като свинаря от Маноле обяснява, че проверките по цялото преструктуриране на Международния панаир текат вече три години и то от всички видове прокуратури, ДАНС, НАПИ, от икономическа полиция. Заключението им винаги било, че няма основание за завеждане на каквото и да е дело, срещу когото и да било по сделката за панаира.

„Въпреки това министър Трайков си е назначил комисия. Добре, иска да си провери и собствения двор”, обяснява Гергов. Преди два месеца Пловдивската прокуратура отказа да образува дело по същия казус защото не открила престъпление.
Бизнесменът, който се слави и като един от най-близките другари на президента Първанов има готов отговор и на скандалния въпрос защо не е изплатил на държавата дивидент в размер на 1,4 млн. лв.

„Аз нямам нищо напротив! Но тогава дивидент (спрямо участието си в дружеството) ще получат и общината, и държавата, и частният акционер, и реститутите. Не може само държавата да има претенции за взимане. При приемане на стратегията за развитие на дружеството се гласува план за инвестиции, одобрен от Общото събрание, и ние го изпълняваме. За три години, вместо да раздаваме дивиденти, сме инвестирали в панаира 26 милиона лева - няколко пъти повече от това, което е било прието от Министерския съвет за този период. За 2005 г., за която министър Трайков има претенции за 1,4 млн.лв. дивиденти, не е имало решение на Общото събрание. А за да раздадем дивиденти за последните три години, трябва да теглим кредит. Това ли трябва да правим, или да инвестираме в панаира?”, пита риторично пловдивският милионер.

Той приканва министър Трайков да вземе да направи разграничения между Закона за приватизация и Търговския закон. В панаира не се било случило нищо по Закона за приватизация. В панаира е извършено преструктуриране с решение на МС след приемане на стратегия за развитие, казва днешният притежател на изложението.

Георги Гергов, който през мандата на тройната коалиция стана активист на БСП и се издигна до член на ВС на БСП твърди, че по времето на Станишев ДАНС го разследвала.

„Това е показателно, че едната ръка не е знаела какво прави другата. При разпитите разбрах, че нареждането за проверката на ДАНС е подписано лично от Петко Сертов”, казва Гергов. Той обаче е категоричен, че никой не може да го изгони от панаира.

„Това не може да се случи! В панаира аз имам имоти за 100 милиона лева! Това е търговско дружество и както държавата, така и общината, и аз, и реститутите имаме свои дялове. Все пак живеем в държава, член на ЕС. И ако това се случи, ще е нарушение на всички закони и правила. Нямам друг коментар!”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5048 |13.04.2010 Б. Борисов: По-големи реформи от мен никой не е правил . 2| 4638 |12.04.2010 Уорлик: Силен НПК, за да не стои никой над закона . 20| 7200 |30.11.2009 Иван Сотиров: Никой не напуска СДС! . 6| 4722 |13.03.2009 Полицаите пак на протест; никой не стоял зад тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads