Реклама / Ads
15| 10112 |05.12.2015 НОВИНИ

Гьоте-институт ще бори Lafka на Пеевски с Budko в София

.
Budko в София
Гьоте-институт ще бори Lafka с Budko в София. Неслучайно проектът е наречен Budko. Целта му е да се пребори с небезизвестната верига Lafka,собственост на медиен бос със съмнителна слава, която е заляла цялата страна.
 
Гьоте-институт България организира дискусия за будката на кръстовището на бул. „Дондуков“ и ул. „Стара планина“, срещу служебния вход на операта, която е в оригиналното си състояние от 70-те години. Будката е била предоставена от Столична община на института за безвъзмездно ползване. През последните месеци бяха проведени множество уъркшопове за оформлението и използването й.Идеята на организаторите е емблематичната за стара София будка да придобие вида и функциите, които е имала през годините, съобщава Topnfvini.bg.

„Будките са предлагали дребни закуски, вестници, топли напитки, ядки, но също така и възможност да си побъбриш, да се срещнеш с хора, да седнеш и за малко да се откъснеш от потока на задълженията. Ето защо много хора – както разбрахме от участниците в уършоповете за нашата будка – гледат на будките с носталгия, свързват ги със спомени от детството и се оплакват, че днес те или западат, или стоят празни и неизползвани, или пък разкрасени, подобни на търговска верига, служат само за потребление“, обясняват от Гьоте-институт.

Неслучайно проектът е наречен Budko. Целта му е да се пребори с небезизвестната верига Lafka, която е заляла цялата страна. Организаторите заявяват, че нарицателното „лафка“ до скоро е било „невинна дума за будка“.

„Под тази марка известен в страната медиен бос със съмнителна слава, собственик на вестници, издателства и др., дългосрочно наема традиционно използваните места по улиците и по този начин превръща почти всички будки, собственост на общината, в „Лафки“. По този начин е отнета или силно намалена възможността за препитание на множество семейства, тъй като често будките са семеен бизнес и предлагат възможност за допълнителни доходи. Общината увеличава своите гарантирани приходи от наемите, но губи още една част от разнообразието си“, обосновават се още от института.

Организаторите предвиждат около шестоъгълния покрив на Budko да бъде инсталиран дисплей, на който да вървят новини, но „други“ новини. Предвижда се творецът Красимир Терзиев да създаде вестник, който ще публикува фалшиви новини – на оригинална вестникарска хартия и с хайделбергска печатна преса.

Успоредно с това архитектурното сдружение „Трансформатори“ ще оформи пространството около будката с градски „мебели“, които искат да поканят хората да останат, да поседнат и да поговорят един с друг, да изпият по кафе до будката, да използват една етажерка за книги и да създадат безплатна размяна на книги и новини.

"Отчуждението също така е ключово понятие за Budkо. Срещу будката се намира служебният вход на операта, съживената будка би могла да въздейства „хомеопатично“ срещу отчуждението и да въздейства върху града и хората, които я използват, и да свърже арогантната високопарна култура с ежедневието, с културата на деня, с историите на хората“, обясняват още от Гьоте-институт.

Дискусията, на която ще можете да дадете своите идеи за будката е в сряда, 9 декември, в 11 часа сутринта в Гьоте-институт на ул. „Будапеща“ 1 .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5487 |04.12.2015 Борисов: Христо Иванов си клати стола, всеки ден води войни с някого . 9| 4288 |04.12.2015 Борисов се гласи за среща с грузинския си колега в понеделник . 10| 4641 |03.12.2015 Дейвид Камерън: Говорихме как да борим тероризма . 9| 4851 |03.12.2015 Гаджева: От имунитета си да се откажат Борисов, Скумриев, Цацаров!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads