Реклама / Ads
24| 4461 |18.02.2022 НОВИНИ

Главнокомандващият на армията на Украйна: Не вярвайте на лъжите на окупационната власт! Украйна няма да нападне Луганск и Донецк

.
Валерий Залужный
Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужный излезе с извънредно съобщение заради ескалацията на конфликта. Той съобщи, че Украйна изобщо не обсъжда, каквито и да е насилствени начини за освобождаване на окупираните си територии, а единственото възможно решение е дипломацията. Според него се цели умишлена ескалация на кръвопролития:
 

"Уважаеми съграждани, особено тези, които живеят във временно окупираните територии! Подкрепени от Руската федерация бойци продължават да влошават ситуацията, като умишлено заблуждават жителите на временно окупираните територии. Изявленията на ръководителите на окупационните администрации за предполагаема офанзива на въоръжените сили на Украйна и насилствени сценарии за освобождаване на временно окупираните територии не са верни. Информацията, която предоставих, се потвърждава и от ОССЕ.

 

Още веднъж повтарям, че военно-политическото ръководство на държавата не планира и не провежда настъпателни операции в Източна Украйна. Единственият приемлив вариант за нас да деокупираме нашите хора и територии е политически и дипломатически. Офанзивата в Донбас неизбежно ще доведе до цивилни жертви, така че подобни сценарии дори не се разглеждат. Украйна е била и е отдадена на принципите и нормите на международното право и човешкия морал. За нас, за разлика от окупаторите, животът на нашите украински граждани в цялата ни страна и извън нея е от най-висока стойност.

 

Дори в наши дни, когато екстремистите извършват множество нарушения на прекратяването на огъня, ние сме отговорни само в случай на заплаха за живота на личния състав или цивилните. Не се поддаваме на провокации. Ние не стреляме по жилищни райони, където бойците цинично са разположили позициите си. Обръщам се към жителите на временно окупираните територии – не вярвайте на лъжите на окупационната власт! Свикнали сте да ескалират ситуацията, за да провокират следващото кръвопролитие.

 

Информацията за диверсионни групи от съюзническите сили, за които се твърди, че са планирали да взривят хлор в пречиствателните станции в Горловка, изобщо не отговаря на истината. Няма да можем обективно да опровергаем всички фалшификати, които разпространяват враждебна пропаганда в тези напрегнати дни, затова призовавам всички да се доверяват само на официалните източници на информация и да вярват на въоръжените сили на Украйна!"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3049 |16.02.2022 Правителството отпуска над 180 млн. лева за модернизация на армията . 24| 3499 |15.02.2022 Посланикът на Украйна: Руските войски не се изтеглят. Увеличават се . 12| 3101 |15.02.2022 Президентът свиква КСНС. Под светлините на прожекторите – състоянието на армията и кризата с Украйна . 8| 3950 |11.02.2022 Кирил Петков пред BBC за конфликта Русия-Украйна: Думата „слабост“ на НАТО не е свързана с България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads