Реклама / Ads
4| 5065 |18.10.2011 НОВИНИ

Гледаме арестанти зад стъклена стена

.
За първи път в България вече има съдебна зала, в която арестантите ще стоят зад стъклена преграда. Модерното съоръжение се намира в една от съдебните зали в новооткритата днес сграда на специализираните съд и прокуратура в София.
 

 

Специнституциите трябва да заработят от 1 януари 2012 г.. Те се помещава на ул. „Черковна“, в сградата, построена за Военното контраразузнаване, след което в нея се помещаваше ДАНС, а по-късно - Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ).


Стъклената преграда е подсилена и е избрана пред вариант решетки, за да не се унижават задържаните лица, обясни зам.-министърът на правосъдието Христо Ангелов, предаде БТА. „Когато има решетки, в страните от Западна Европа подсъдимите се оплакват, че по този начин се нарушава достойнството им, защото изглеждат като в клетки”, обясни той. Във всички зали на спецсъда са предвидени особени мерки за сигурност. „Залите са достатъчно за разглеждане на подобен тип дела, ако има необходимост може да бъде пристроена още една постройка”, добави Ангелов.


Началникът на съдебната охрана Станислав Стефанов поясни, че към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 охранители. Те ще бъдат избирани по подготвеност, издръжливост и добра физика. 7 от тях ще конвоират подсъдимите.

„През цялата година се извършват проверки за подготовката на служителите и се преценява кои са способни, могат да изпълняват тези задачи и са подготвени психологически. Те трябва да са добре сложени, да умеят да създават респект в тези лица, за да могат да се справят с тях“, добави Стефанов.


Килиите в сградата са десет, като във всяка могат да пребивават минимум четирима души, има и помещения за защитени лица и за свидетели. Има вход за магистрати, има вход и за задържаните лица, както и отделен за граждани. Самите помещения са разделени. „Сградата е устроена така, че никъде нямаме среща на магистрати с извършители или на извършители със свидетели или граждани, които идват в сградата“, добави шефът на охраната.


За всички магистрати, които ще борят мафията, са осигурени кабинети, в които ще работят по двама. Обзавеждането е задължение на Висшия съдебен съвет и на специализираните структури. Започнали са процедурите по проектите и изпълнението и в момента се работи, за да може работата на спецсъда да започне от догодина.


Специализираният съд ще разглежда делата за организирана престъпност – отвличания, трафик на хора, измами и присвоявания на средства от еврофондовете, пране на пари и други, с изключение на тези за фалшифициране на пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6143 |08.10.2011 Станишев привидя в БСП стена от стомана за ГЕРБ . 5| 5265 |19.05.2011 А. Найденов: Гледаме зле режисиран театър . 4| 9152 |18.04.2011 Млад мъж скочи от стената на яз. "Кърджали" . 27| 6910 |31.03.2011 Притискат ни до стената с новите критерии за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads