Реклама / Ads
1| 5327 |01.04.2011 НОВИНИ

Глоби дебнат "пушещите" заведения

.
Близо 2 000 нарушения на новите правила за пушене на обществени места са констатирали здравните инспектори.
 

По време на тематичната проверка, която те извършиха на територията на цялата страна в периода 15 .02 - 18.03 са проверени общо 27 031 обекта, сред които здравни заведения, офиси на фирми, училища, хотели, гари и други.

Здравният министър д-р Стефан Константинов съобщи по време на пресконференция в Министерство на здравеопазването и кои са основните нарушения, установени от инспекторите. Сред тях са липсата на обозначение на залите за пушачи, липсата на протокол от акредитирана лаборатория за адекватно работеща вентилационна система, неспазване на определена квадратура на залите за пушачи, както и присъствието на непълнолетни в задимените зали.

В проекта има опасност от създаването на т. нар. „вратички", защото се предвижда в някои дискотеки и барове пушенето да бъде разрешено след определени часове.

За установените нередности инспекторите са издали 2 711 предписания за отстраняване на проблемите, съставили са 387 акта и 199 наказателни постановления . Наложените глоби са в размер на 40 000, като санкциите за еднолични търговци варират от 300 до 1 500 лева. Физическите лица се наказват със санкция в размер от 50 до 300 лева, а юридическите лица от 500 до 10 000 лева.

Проверките показват, че малко над 4 500 са заведенията, офисите и други обекти, в които собствениците са избрали да не се пуши изобщо. 2 509 са обектите със собствена зала за пушене.

По време на пресконференцията доктор Кунчев заяви, че инспекторите в различните области са се представили различно в зависимост от представената ситуация. Той подчерта, че най-много актове са съставени в Монтана, София, Хасково и Смолян. Най-много санкции са наложени на физически лица - 140. Следват юридическите с 39 и накрая са едноличните търговци с 19.

Борбата с тютюнопушенето е основен инструмент за гарантиране здравето на хората, посочи здравният министър д-р Константинов и подчерта, че основната работа на МЗ не е само да издава наредби, но и да следи за тяхното спазване и изпълнение.

Той изтъкна, че неговата „програма оптимум" предвижда пълна забрана на пушенето на обществени места. Константинов обаче отбеляза, че проектът за тотална забрана на пушенето на обществени места има сериозна подкрепа, но и ожесточена съпротива. По думите му до голяма степен решението ще бъде взето в зависимост от обществените нагласи. Той уточни и че в проекта има опасност от създаването на т. нар. „вратички", защото се предвижда в някои дискотеки и барове пушенето да бъде разрешено след определени часове.

Естествено, че ако някои иска да се самоубива с две кутии цигари на ден, той има пълното право и никой не може да го спре, но ние сме длъжни да го предупредим за негативните последици от това негово решение, коментира още здравният министър.

Стефанов не пропусна да напомни на народните представители, че в момента сме в изборна година и заяви: Нека да направим така, че на изборите хората да кажат - ето тази политическа партия направи едно хубаво дело.

Според него обаче приемането на забраната е на кантар. Константинов добави, че според премиера Борисов това трябва да стане в началото на 2013 г., а най-песимистичният вариант е ограничението за пушене да бъде оставено за след управлението на ГЕРБ.

Припомняме, в края на март МЗ разработи нова програма, с която да се ограничи до минимум рекламата и популяризирането на тютюневите изделия.

Според „здравния" проект през 2013 г. трябва да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия, т.е. цигари или други подобни изделия, както и техни изображения, няма да може да се излагат в магазините и лавките. Освен това тютюневите изделия ще се продават само в специализирани магазини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5306 |16.03.2011 Депутати влязоха в жесток спор за съдебната система . 3| 4792 |14.03.2011 Глоби за 200 хил.лв. отнесоха работодатели от Пловдив . 25| 5273 |01.03.2011 Глобиха 65-годишен мъж за зверското убийство на куче . 0| 4629 |25.02.2011 Нелегални реклами ни дебнат отвсякъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads