Реклама / Ads
4| 4571 |22.12.2008 НОВИНИ

Глобиха "Топлофикация-София" с 450 хил. лева за монопол

.
КЗК наложи две санкции, съответно от 300 000 лв. и от 150 000 лв., на „Топлофикация- София” АД, за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията, Дружеството неправомерно е спирало топлоподаването на сгради с изрядни платци.
 
Нарушенията се състоят в неправомерно спиране на топлоподаването и искане към наемодател да изплати задължения на наемател – титуляр на партидата за доставяне на топлинна енергия в имота.
Повод за образуване на производството са множество материали в електронните и печатните медии, както и сигнали на граждани.
Проучването на комисията показва, че към септември 2008 г., „Топлофикация - София” АД е спряло топлоподаването в редица сгради, в които наред с потребителите с натрупани парични задължения, има и редовни платци. Изрядните клиенти на дружеството са лишени от ползване на услугата, за която са заплащали, поради централното прекъсване на снабдяването с топлинна енергия от абонатната станция.
Комисията за защита на конкуренцията счита, че „Топлофикация - София” АД се възползва от фактически монополното си положение на пазара на услугата „топлоснабдяване” и от невъзможността на потребителите да си осигурят алтернативен източник на енергия за отопление и горещо водоснабдяване при сходни условия на снабдяване. Предприятието упражнява принуда върху своите длъжници за сметка на редовните потребители, чрез цялостно спиране на топлоснабдяването, като по този начин пренебрегва задължението си за непрекъснатост на услугата, въпреки наличието на редовно плащане на дължимите суми.
Комисията установи още, че господстващото дружество търси солидарна отговорност на собственик на имот и на неговия наемател, за плащане на дължимите суми за консумираната от наемателя топлинна енергия когато наемателят е титуляр на партидата за доставянето на топлинна енергия. По този начин, вместо да направи необходимото за предотвратяване натрупването на просрочвани задължения или за събирането им от длъжника си, предприятието налага нелоялни условия на собственика на имота.
КЗК постанови прекратяване на нарушенията. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4589 |22.12.2008 Стартира телефонна линия за отказване от пушенето . 6| 4781 |22.12.2008 Решават скока на газа и парното . 9| 4717 |22.12.2008 Положението на граничните полицаи - същото като на останалите . 10| 4588 |22.12.2008 Правителството раздаде 1 млрд. лева тихомълком

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads