Реклама / Ads
4| 5073 |01.09.2009 НОВИНИ

Голямата лъжа на Станишев

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Станишев скрил за продънената хазна. Поръчвали програми, без да плащат, записали "обтекаема формулировка" за парите, пише днес вестник Стандарт.
 

Кабинетът "Станишев" почти два месеца е пазил в тайна, че бюджетът е на червено
. Това разкриват стенограми от заседания на предишната власт от 11 юни и 9 юли. "Стандарт" се сдоби с документите, от които става ясно, че ексфинансовият министър Пламен Орешарски още на първото заседание на кабинета след евровота предупредил, че "бюджетът е на нула и се притеснявам за цялата държава".

На двете заседания на Министерския съвет са обсъждани плануваните съкращения на разходи от ведомства, както и орязване на щатове. "Има още 8000 души за пенсиониране, тях няма да ги съкращавам. Който дойде след това, ако иска, да ги съкращава", обяснява мерките за редуциране на харчовете тогавашният вътрешен министър Михаил Миков.

Проблемът според образователния шеф Даниел Вълчев е, че правителството няма яснота какви програми да се съкратят.
"Моля за яснота. Защото в противен случай в момента ние нищо не правим. Автобусчета сме поръчали, не ги плащаме. Направените по общежитията разходи - не са разплатени", пояснява Вълчев. Въпреки това министрите приемат "условно" отпускането на пари за втория стълб от диференцираното заплащане на учителите от 1 септември.

Орешарски разказва, че "на всички ни е ясно, че през есента няма да има допълнителни средства. Знаем, че няма средства, но казваме, че от 1 септември, ако има средства. Не мисля, че е добре първо да дадем някаква надежда на незнаещите, че няма да има средства", казва финансист номер 1.

Безизходицата кара регионалния министър Асен Гагаузов да предложи "обтекаема формулировка"
. "Да влиза от 1 януари 2010 г., а при възможност да влезе от 1 септември. Ако още сега знаем, че няма да им казваме, че ще е от 1 януари", каза тогавашният строителен министър. Това вбесява Пламен Орешарски, който отсича, че няма повече коментари. "Опитах се да кажа, че в момента отхвърляме за след няколко месеца вълненията на синдикатите, но ги правим много по-тежки", отсича финансистът. Станишев обаче приема идеята и предлага "Това да стане условна опция за 1 януари 2010 г.". "След изборите ще се решава в зависимост от ситуацията в бюджета", отсича експремиерът.

По настояване на Орешарски и Вълчев кабинетът оттегля искането да бъдат дадени 26 млн. за общините по перо образование дни след парламентарните избори
. "За илюстрация от началото на месеца приходът е нулев в бюджета, извинявам се, отрицателен", обосновава се Орешарски на 9 юли, пет дни след парламентарните избори, завършва вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6095 |27.08.2009 Комисия ще нищи далаверите на Станишев . 22| 4869 |25.08.2009 Спряха страницата на Станишев в Интернет . 9| 4919 |24.08.2009 Станишев отказа стола на Бареков . 36| 9969 |21.08.2009 "Червени" милионери посрещат Станишев в „Магнолия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads