Реклама / Ads
23| 17221 |11.05.2016 НОВИНИ

Готви се измама за 10 млрд. лева

.
Прицел в нов адресат- парите за втора пенсия
Парите от Втория стълб на осигуряване, събирани по лични партиди, да отиват в общ кюп, предлага Владислав Горанов. Свободни пари в държавата са голямо изкушение за властта, особено в ситуация на никакъв икономически растеж, недостигащи постъпления в приходната част на бюджета и постоянната необходимост от нови и нови заеми, които обаче се харчат по най-неприемливия и неефективен начин.
 
Което означава, че финансите на държавата са в тежко състояние и лавинообразното нарастване на дълговете ни ще продължи.

Видяхме какво се случи с парите от събирания от банките у нас Фонд за гарантиране на вложенията-едни близо 3 милиарда лева се изпариха, да не говорим за кражбите на собственост на нарочената за фалиране КТБ. Едни хора прибраха едни пари, вероятно към 4-5 милиарда лева. Виновни засега няма, като се прочете доклада на „Аликс партнър” впечатлението за подставени лица в категорията „лоши” се засилва.

Сега обаче май тези пари са изпапани и властта, с чиято благословия бе извършен първия грабеж, се оглежда за още. В определението „власт” влизат всички партии, които са парламентарно представени, независимо дали са с представители в Министерски съвет или си играят на опозиция. Те много добре разбират в какво състояние е държавата, щом допуснаха драстични поскъпвания в няколко бранша- винетките скочиха с над 30%, билетчето в София-с 60%. Но не правят нищо, за да спре това.

Повишаването на други данъци и такси не е изключено, но малко вероятно-все пак идват избори за президент, после и други, така че да се играе с увеличаване на данъчната тежест е рисковано.

Докато парите на пенсионно-осигурителните дружества са достатъчно- към края на 2015 година те са около 10 милиарда лева, управляващите ги шепа високоплатени чиновници едва ли ще мрънкат поради простата причина, че си знаят какви пари са харчили досега и колко ще им е трудно да обяснят разходите си.

Затова и апетитът, който идва с яденето вече има нов адресат- парите на осигуряващите се за втора пенсия. Това са лични средства, отделяни, макар и задължително по силата на закон, от заплатите на хората. Те влизат в лични партиди и бяха обявени при стартиране на реформата и въвеждането на втория стълб на пенсионното осигуряване като „неприкосновени” и „лични”.

Сега обаче Горанов предлага те на практика да бъдат национализирани-тоест, да влязат в някакъв общ кюп и оттам държавата да ги разпределя. Освен че противоречи на Конституцията, това е чиста проба прибиране на свободни пари, повечето от които са инвестирани в Държавни ценни книжа и имат гарантиран доход.

Как обаче ще ги харчи финансовият министър, когато те влязат в бюджета както парите на НОИ, само той си знае. Това прилича малко на хода на Симеон Дянков, който прибра парите за здраве, за да плаща текущи задължения на държавата, когато бе начело на финансовото министерство. Но ако тогава думата беше за около 1 милиард лева, сега парите са доста повече.

Разбира се, не трябва да си представяме, че някой просто ще отмъкне парите. В подобни схеми нещата са доста по-различни. Милиардите ще запушват дупки в бюджета, ще отиват за неотложни социални разходи преди и след избори, ще облагодетелстват „наши“ фирми с обществени поръчки за милиони. Дали това ще са фирми на Делян Пеевски или друга креатура на властимащите, няма никакво значение.

В крайна сметка истината ще лъсне някъде около 2023 година, когато първите пенсионери с втора пенсия от собствени инвестиции ще трябва да получат парите си или част от тях обратно. Вече се чуха мнения, че двете пенсии на тези хора-държавната и от Втория осигурителен стълб-ще е по-малка от пенсиите на тези ,които нямат втора пенсия.

Може да изглежда куриозно, но не е. Доходността за миналата година на тези пари е между 1.40 и 2.40% . Това не покрива само инфлацията. Така че тогава е напълно възможно да имаме социален взрив-хората ще се пенсионират с мижави пенсии, а тези, които няма да доживеят това, ще загубят всичките си пари.

Това обаче ще е след 2023 година и то ако управляващите не повишат пенсионната възраст. Кой ще е на „Дондуков“ 1 и 2 тогава не е ясно, но той ще опере пешкира. Държавата ще трябва да заделя все повече и повече средства, за да не умрат от глад пенсионерите.
А дотогава сегашните управници вече ще са се оттеглили, едва ли някой, при късата памет на обществото ни ще се сети за тях и просто ще консумират придобивките си.

Разбира се, възможен е и друг сценарий- каквото и да стане оттук нататък, нещата не изглеждат никак добре. Доверието на хората, внасящи пари за втора пенсия и без това не е особено високо след като вече бе дадена зелена светлина на варианта те да отиват в НОИ. Сега обаче това ще е фатално и много от хората ще предпочетат да си направят застраховка „Живот”, вместо да дават за втора пенсия, от която едва ли ще видят пари.

Държавата обаче нехае за това. За хората, които упражняват властта или са на софрата, въпреки че се правят на опозиция, е важно да се кърпят дупки, да не излизат наяве огромните ни финансови проблеми и да заделят колкото могат в лични сметки или през подставени фирми да придобият ценна собственост. Което вече видяхме.

Калин Титянов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4481 |04.05.2016 Прокурорите в Румъния събраха 2,9 млрд. евро от борба с корупцията . 4| 4748 |03.05.2016 Реформатори: Властта готви кражба на парите за втора пенсия . 0| 4846 |30.04.2016 Търговията с ментета е за 461 млрд. долара . 0| 4388 |25.04.2016 Готви се протест пред парламента заради Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads