Реклама / Ads
7| 5024 |16.05.2011 НОВИНИ

Готви ли се приватизация на НДК, питат творците

.
Родните творци заподозряха, че зад промяната на статута на НДК с решението на правителството седят поредните опити за приватизация на културния център. В тази връзка творческите съюзи и обединения се подписаха под открито писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, в което изразяват опасенията си от подобна стъпка.
 

От Министерството на финансите припомниха, че вицепремиерът Симеон Дянков изрично е заявил преди две седмици, че промените в НДК не се правят с цел бъдеща приватизация и място за притеснения няма.

“Много пъти са били обещавани различни неща и след това са опровергавани. Тук проблемът е липсата на информация какво точно се случва, ние сме в информационно затъмнение и сме против приватизацията на НДК”, заяви пред председателят на Съюза на художниците Любен Генов, който е сред подписалите се под писмото.

Според него е било редно преди да се обяви подобно решение от страна на министър Дянков, да бъдат питани творческите организации. “Никой не ни е викал на разговор и не ни е питал за нищо. Вземат се директни решения на ниво правителство. Ние не защитаваме бившето ръководство и също искаме да знаем какво се е случвало с НДК последните 20 години, но апелираме за прозрачност”, допълни Генов пред „Всеки ден”.

От МФ обещаха, че такава ще има щом излязат резултатите от назначения финансов одит. “Нека първо видим за какво става въпрос и после сигурно ще има обсъждания, включително с творческите организации”, заявиха от ведомството на Дянков.
Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пък има по-различна позиция по казуса и затова е подписал писмото от името на САБ, с “особено мнение”.

“Подписахме, с идеята, че ще настояваме за повече диалог с новото ръководство. Освен това искаме прозрачен конкурс, с който да бъде избран директор на НДК, а не назначение „на сляпо“, както стана сега. Ще настояваме и за участие на творческите съюзи в обществения съвет, който ще ръководи културния център и за преференциални цени, на които арт обединенията ще могат да ползват залите на НДК ”, обясни Мутафчиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5475 |10.05.2011 БСП: Приватизация в криза е пладнешки обир на държавата . 38| 4949 |19.04.2011 ДПС готви вот на недоверие към кабинета . 4| 5136 |18.04.2011 ЕК ни готви санкция заради евродипломите . 4| 5455 |11.04.2011 ГЕРБ готви импийчмънт на кмета на Хасково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads