Реклама / Ads
4| 5002 |08.08.2011 НОВИНИ

Граждани искат справедливи такси за София

.
Гражданска инициатива „Справедливост" възнамерява да атакува в съда цялата наредба на столична община за таксите от 2006 година. Това съобщи по време на пресконференция в БТА председателят на неправителствената организация Иван Груйкин.
 

Той съобщи, че наредбата се отнася не само за такса смет за граждани, но и за фирмите и за други такси, включително за строителни разрешения, такси за детска градина, социални заведения, задгробни места и други.

Според Груйкин всички тези такси са незаконосъобразни, а такса смет би трябвало да се определя не на база данъчна оценка на жилището, а според количеството изхвърлян боклук.

Груйкин и колегите му изтъкнаха, че има решение на Административния съд в София, че такса смет е незаконна. Засега не е ясно дали Столична община ще обжалва и никога не може да бъде ясно какво би решил Върховният административен съд, каза още Груйкин.

От „Справедливост" изразиха опасения, че ВАС не е на нивото, на което трябва да бъде по Конституция. „Ако ВАС си е на мястото, няма как да не потвърди решението на Софийски административен съд, тъй като не са спазени изискванията за публичност, достъпност, предвидимост при изготвянето на административния акт за таксите на общината", добави още Груйкин.

Според него ако ВАС потвърди незаконността на таксата, следва в тримесечен срок общината да каже занапред как ще се определя тя и какво става с надвнесените такси.

Освен че общината трябва да определи колко е законосъобразната такса в този тримесечен срок, тя трябва да определи и как ще се уредят отношенията с платилите от 2006 година насам и с тези, които имат да плащат, но не са платили.

Груйкин изрази опасения и от лавина от дела за надвнесени суми при евентуално решение на ВАС, което потвърждава това на Административния съд: „Тогава ще е налице ситуация на липса на правна регламентация, което предполага, че за законосъобразен размер на таксата, ще се смята този, този който е към 31 декември 2005 година, а той при всички случаи е по-нисък."

Груйкин припомни, че вносител на наредбата на общината от 2006 година е тогавашният кмет на София, който е и настоящ премиер Бойко Борисов и коментира, че изобщо не си е давал сметка, че трябва да се спазват изискванията за публичност и че освен това въпросната наредба нямала никаква икономическа обосновка.

Нито една от таксите там не е защитена, подчерта Груйкин. По думите му в последно време зачестяват случаите, в които има очевидни компромиси в съдебната практика заради политическата конюнктура. Той каза, че няколко решения на ВАС карат представителите на организацията да бъдат нащрек и даде за пример жалбата от „Справедливост" за издаването на лични документи. По това дело също се оказа, че няма никаква икономическата обосновка на тарифата на МВР, изтъкна Груйкин.

Той подчерта, че според прокуратурата жалбата е основателна, но въпреки това тричленен състав на ВАС я е обявил за неоснователна, без нито дума по становището на прокуратурата. Решението е обжалвано пред петчленен състав.

Груйкин посочи и друго решение на ВАС - от 2007 година, което е за таксите за регистрация на фирми. Според него размерът на тези такси би трябвало да зависи от разходите за издаването на съответните регистрационни документи и няма никакво основания таксите за регистрация на фирма да са в десетократно различни размери за „Едноличен търговец" и „Акционерно дружество."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5721 |05.08.2011 Почва дебнене за незаконни гонки из София . 8| 7668 |02.08.2011 Изнасят 1/2 чиновници от София срещу солидни бонуси . 18| 6566 |02.08.2011 60 багажа чезнат мистериозно от полет Амстердам - София . 96| 6933 |30.07.2011 От днес София със зала на световно ниво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads