Реклама / Ads
0| 4228 |14.12.2023 НОВИНИ

Грип В настъпва в България

.
Източник: личен архив
И грип В вече е засечен у нас, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. На 13.12.2023 г. в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" бeше доказан чрез Real Time RT-PCR първият за сезон 2023-2024 г. грипен вирус тип В, отнасящ се към линията B/Victoria, съобщават от центъра.
 

Вирусът е идентифициран в носогърления секрет на 10-годишно дете, амбулаторно лекувано в гр.Варна.

 

Грипът може да бъде разпознат по внезапната висока температура и общото усещане за неразположение
Грипът е по-сериозно заболяване от настинката и се появява внезапно.

 

При децата го разпознаваме по високата температура, детето няма никаква енергия и не се храни. Грипът е точно като настинката, причинява се от вирус - грипният вирус. Ние познаваме няколко типа на вируса - A, B и C - и най-често грипът при хората се причинява от грипния вирус тип A и B. Признаците на заболяването се появяват едновременно и бързо след инфекцията, само 4–6 часа по-късно.

 

Грипният вирус се разпространява чрез капки по три начина:

при директен контакт, например при ръкостискане или целуване;
с инфекциозни капки, когато болен човек кашля и киха, и
чрез въздуха.
 
Също така е много важно по време на грипния сезон да укрепите имунната система както на болното дете, така и на останалите членове на семейството, така че цялото семейство да не се зарази.


Малките деца отделят по-големи количества от вируса от възрастните и следователно са заразни в продължение на 7 дни или дори по-дълго. Точно затова грипът се разпространява много бързо сред децата в училищата и детските градини, където има много деца на едно място, тъй като само едно дете може да зарази цялата група. За да не се случи това, Ви препоръчваме болното дете да стои вкъщи и да не се връща в детската градина или училището, докато не е напълно здраво.

 

Също така е много важно по време на грипния сезон да укрепите имунната система както на болното дете, така и на останалите членове на семейството, така че цялото семейство да не се зарази.

 

Как да сме сигурни, че не сме се заразили с грип?


Най-честият начин за разпространение на грипния вирус е предаване на инфекцията чрез директен контакт, затова е изключително важно да научите децата си и те да свикнат правилно и редовно да мият ръцете си. Измиваме ръцете си със сапун, като разтъркваме ръцете една към друга и внимателно измиваме пространството между пръстите, ноктите и китките. Изплакваме сапуна под течаща вода и подсушаваме ръцете с хартиена кърпа или чиста памучна кърпа. След измиване се опитваме да избягваме контакт с крана на чешмата или дръжката на вратата. Мием ръцете си често, преди да приготвим храна, преди хранене, след кихане или кашляне, след ходене до тоалетната, след използване на обществен транспорт, след контакт с пациент и др. Освен миенето на ръцете също така е важно да кашляме в ръкава си и веднага да изхвърляме използваните инфекциозни хартиени тъкани, като по този начин предотвратяваме разпространението на вируса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7972 |14.12.2023 Доц. Тодор Чобанов за МОЧА: Пропагандна система, облечена в изкуство. Къде са Аспарух, Борис, Симеон? . 5| 4920 |14.12.2023 Денков: Орбан щял да ни блокира за Шенген заради такса “Пренос” . 19| 5670 |14.12.2023 Орбан: Най-големият изнудвач в ЕС . 8| 5813 |14.12.2023 Проф. Павлов: Абсурдно е! Чухме цяла каскада от неистини. В Паметника на Съветската армия няма историческа истина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads