Реклама / Ads
4| 2444 |05.06.2024 НОВИНИ

Грузия забранява със закон "ЛГБТ пропагандата", ще се забраняват "подобни сцени" дори по телевизията

.
Парламентът на Грузия скоро ще започне обсъждане на широкообхватен законопроект за "семейните ценности“, който ще включва забрани на "ЛГБТ пропагандата“ и операцията за смяна на пола, заяви председателят на парламента във вторник, предава Reuters.
 

Първото от трите задължителни четения на законопроекта ще се проведе в настоящата пролетна сесия на парламента, цитира информационната служба Интерпрес думите на председателя Шалва Папуашвили. Управляващата партия "Грузинска мечта" обяви законопроекта през март, като предизвика осъждане от Запада.

 

Дебатът по него ще се проведе в момент на високо политическо напрежение в южнокавказката страна след седмици на огромни протести срещу законопроекта за чуждестранните агенти, който най-накрая беше подписан тази седмица.


Предложените мерки вероятно ще подхранят опасенията на Европейския съюз и САЩ относно политическата посока на Грузия, след критиките им към закона за чуждестранните агенти, който смятат за вдъхновен от Русия и репресивен.

 

Интерпрес цитира Папуашвили, че законопроектът също така ще забрани на хора, които не са хетеросексуални, да осиновяват деца и ще попречи на хората да променят пола си в документите за самоличност. Публичните събирания, насърчаващи еднополовите връзки, няма да бъдат разрешени.

 

Законопроектът ще забрани ЛГБТ пропагандата в образователната система и ще спре телевизионните оператори да показват интимни сцени, включващи еднополови връзки. Преобладаващо православна християнска страна, Грузия е социално консервативна, като проучванията показват, че голяма част от населението не одобрява еднополовите връзки, информира dnes.bg

 

Управляващата партия казва, че законопроектът е необходим за защита срещу "псевдо-либералните" ценности, които подкопават традиционните семейни отношения.

Опозицията твърди, че анти-ЛГБТ дневният ред на "Грузинска мечта“ е опит да укрепи подкрепата си сред консерваторите и да отвлече вниманието на избирателите от икономическите проблеми преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през октомври.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2371 |05.06.2024 Индия пак ще бъде управлявана от Нарендра Моди . 1| 2338 |05.06.2024 Хакерска атака срещу TikTok, атакуваха марки и популярни лица . 5| 4264 |05.06.2024 Спират те и плащаш веднага: КАТ вече ще патрулира с ПОС терминали . 1| 6223 |05.06.2024 Симеон Парлапанов за ФрогНюз: Намираме се във време на зависимости, това е бичът на новото време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads