Реклама / Ads
4| 4443 |13.10.2023 НОВИНИ

"Хамас използва палестинците като жив човешки щит". Депутатите приеха декларация в подкрепа на Израел

.
Народното събрание прие декларация, осъждаща терористичното нападение срещу Израел. Документът беше гласуван със 124 гласа „за“. Той е внесен от народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.
 

"В светлината на жестокото, безпрецедентно и дръзко терористично нападение срещу невинни израелски граждани от 7 октомври, ние, като част от партиите и парламентарните групи от държавите партньори и съюзници на Израел по целия свят, заявяваме съпричастност и непоколебима подкрепа за нашите израелски приятели, пише в декларацията. Изразяваме своето уважение към смелостта и решимостта, демонстрирани в провежданата операция „Железни мечове“, насочена към неутрализиране на заплахата от „Хамас“ и гарантиране на безопасността и сигурността на израелския народ, с всички негови религиозни и етнически групи, но също така и на целия регион", се посочва в документа.

 

В декларацията се отбелязва, че народът на Израел, редом с други народи, е издържал достатъчно на безмилостни атаки и актове на насилие и агресия от страна на „Хамас“ – международно призната терористична организация, която, заедно с други радикални формации, непрестанно подкопава мира и стабилността в тази част на света.

 

"В годините Израел демонстрира подчертана сдържаност и стоицизъм пред лицето на непрекъснати посегателства срещу суверенитета, териториалната цялост и своите мирни граждани", пише още в документа. "Поради тази причина отчитаме, че операция „Железни мечове“ представлява неизбежен и необходим реципрочен отговор – акт за защита на живота и достойнството на израелците и правото на съществуване на самата държава Израел", се посочва в него. Отчита се, че в Газа живеят над два милиона палестинци, които също са заложници на деспотизма на „Хамас“ и биват използвани като жив човешки щит.

 

"Като част от европейското семейство, признаваме легитимните искания на народите за държавност и социален напредък и отчитаме стремежа за равни права и справедливост за израелци и палестинци", пише в документа. В декларацията се припомня, че сродна на „Хамас“ организация извърши терористичен акт на територията на България, като редом с петима израелски граждани, уби и българския мюсюлманин Мустафа Кьосов. "Тази варварска атака не ни пречупи, а единствено заздрави връзките между България и Израел, като ни напомни, че християни, мюсюлмани и евреи имат здрава спойка помежду си в рамките на нашата страна и заедно са споделили тежки несгоди в близкото и далечно минало", се посочва още в нея.

 

Народното събрание призовава международната общност да бъде солидарна с Израел и да подкрепи усилията му да защитава живота и сигурността на своите граждани. ""Моментално трябва да бъдат прекратени ракетните атаки от страна на „Хамас“, а също и отвличанията на цивилни граждани", пише още в декларацията. В нея са настоява за незабавно и безусловно освобождаване на похитените.

 

"Ние сме обединени в подкрепата си за Израел и неговата решимост да защити своето право на мирно съществуване, както и да продължи да поддържа ценностите на свободата, законността, демокрацията и мира", се заявява в документа.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4263 |13.10.2023 И в Полша, като в България, въглищните централи се оказват конфликтна точка . 10| 5341 |13.10.2023 Хизбула: Призивите да не се намесваме във войната няма да имат ефект . 2| 4270 |13.10.2023 Правителственият самолет тръгна към Тел Авив, за да прибере блокираните в Израел българи . 12| 8544 |13.10.2023 Димитър Манолов, КТ “Подкрепа”: Може да има стачка на енергетиците. Може да нямаме ток в студената зима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads