Реклама / Ads
1| 4019 |10.10.2023 НОВИНИ

"Хамас" обстрелва курортния Ашкелон, напрежението Израел - "Хизбула" на север остава

.
Ашкелон
Няколко часа след предупреждението си към жителите на град Ашкелон да напуснат града, ислямисткото движение "Хамас" изстреля стотици ракети по града, а напрежението все още се нагнетяваше по северната граница с Ливан след ракети, изстрелвани от страната.
 

Данните за жертви в Ашкелон, град с население 150 хил. души на 20 км северно от Газа, са разнопосочни, израелски медии съобщават за ранени. Няма информация за ранени и при атаката в Северен Израел, която която този път и източници от Ливан свързват ракетния обстрел с "Хамас". На прицел на групировката е бил израелски танк.


Общо 15 ракети бяха пуснати от Ливан в посока Израел в момент, когато въоръжените сили на страната полагат усилия да се дистанцират от конфликта. Някои от предишните атаки бяха дело на палестински бойци, но останаха опасенията, че това може да доведе до война с ливанската проиранска шиитска групировка "Хизбула". И за последната атака ливански източници на "Ройтерс" първоначално заявяваха, че била дело на палестински групи, но по-късно намесиха "Хизбула".


Жителите на град Метула, по границата между Израел и Ливан, получиха нареждане от градския съвет да се евакуират незабавно. Вчера, в третият ден на война, загинаха най-малко шест бойци по границата, най-смъртоносния от войната между Израел и "Хизбула" през 2006 г.


Израелските сили целия ден обстрелват Газа, разрушиха и пункта между Газа и Египет, преди това затворен от Кайро. Армията на страната твърди, че при последните удари са убити двама командири на "Хамас". Здравното министерство в Газа говори за най-малко 830 жертви на ударите.

 


Очаква се израелският министър на отбраната Йоав Галант да се включи в срещата на върха на НАТО чрез видеовръзка. Срещата трябваше да засегне основно войната в УКрайна, но войната с "Хамас" влезе в дневния ред.


Поканени на среща на министрите на ЕС пък са и външните министри на Израел и Палестинската власт, Ели Коен и Рияд ал Малики.


По-късно днес американският президент Джо Байдън се очаква да осъди "Хамас" и да подчертае подкрепата на САЩ за Израел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5179 |10.10.2023 Дипломатът Валентин Радомирски : Израелското разузнаване е знаело за атаката на „Хамас“? . 3| 4089 |10.10.2023 България стана член на Съвета на ООН по правата на човека. Русия получи отказ . 7| 4851 |10.10.2023 Журналистката Весела Райчинова от Израел: Армията не беше подготвена за този изключителен терористичен акт . 2| 4074 |10.10.2023 Бившият здравен министър Ст. Константинов: С 316% са се увеличили цените на лекарствата за 10 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads