Реклама / Ads
0| 4738 |16.10.2023 НОВИНИ

"Хамас не представлява палестинския народ". Какво знаем на 10-ия ден от войната?

.
Източник: БГНЕС
Очаква се запасите от гориво във всички болници в ивицата Газа да стигнат за още около 24 часа; САЩ предупреждават, че конфликтът може да прерасне в регионален пожар
 

Официални представители на САЩ и Израел обсъждат възможността за скорошно посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Израел по покана на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, съобщи в неделя за "Ройтерс" запознат източник. Евентуално посещение на Байдън би последвало подобни визити на други високопоставени американски служители, включително държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин. Блинкен трябва да се върне в Израел в понеделник за втори кръг от преговори с Нетаняху.

 

Байдън, говорейки пред CBS, заяви, че е "уверен", че Израел ще действа според правилата на войната в конфликта си с Палестина, и добави, че не е необходимо разполагането на американски войски. В интервюто за "60 минути" Байдън заяви, че макар да смята, че Хамас трябва да бъде напълно елиминиран, трябва да има път за създаване на палестинска държава. И предупреди, че заплахата от тероризъм в Съединените щати се е увеличила поради размириците в Близкия изток.

 

Резервите от гориво във всички болници в ивицата Газа се очаква да стигнат само за още около 24 часа, съобщи в понеделник Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси (OCHA) "Спирането на резервните генератори ще изложи на риск живота на хиляди пациенти", заяви OCHA на своя уебсайт.

 

Досега над 600 000 жители на Газа са се преместили в южната част на ивицата близо до египетския граничен град Ал-Ариш, преди очакваната израелска сухопътна офанзива. Международните хуманитарни работници в Газа описаха безпрецедентната ситуация на "хуманитарен колапс", пише "The Guardian".

 

САЩ предупредиха, че войната между Израел и войнстващата групировка Хамас може да ескалира, тъй като американски военни кораби се насочиха към района на фона на нарастващите сблъсъци по северната граница на страната с Ливан. "Съществува риск от ескалация на този конфликт, откриване на втори фронт на север и, разбира се, участие на Иран", заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред CBS.


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви разполагането на втора група самолетоносачи късно в събота, наричайки го знак за "нашата решимост да възпрем всеки държавен или недържавен участник, който се опитва да ескалира тази война".

 

Външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан заяви, че Съединените щати ще понесат "значителни щети", ако войната в Газа прерасне в по-голям конфликт, съобщи в неделя Al Jazeera. "Ние предадохме нашето послание на ционисткия режим чрез неговите съюзници, че ако те не прекратят жестокостите си в Газа, Иран не може просто да остане наблюдател", цитира иранската държавна медия думите на Амир-Абдолахиан пред телевизията.

 

Очаква се контролираният от Египет граничен пункт в Газа да бъде отворен отново на фона на дипломатическите усилия за доставяне на помощ в ивицата. "Рафах ще бъде отворен отново. Заедно с ООН, с Египет, с Израел и с други страни въвеждаме механизъм, чрез който да се вкара помощта и да стигне до хората, които се нуждаят от нея", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след среща с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в неделя. Блинкен не посочи конкретен срок за повторното отваряне на пропускателния пункт. След многостранната си обиколка в региона държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че пропускателният пункт Рафах между Египет и Газа ще бъде отворен отново. Блинкен добави, че САЩ въвеждат механизми заедно с ООН, Египет и Израел за предоставяне на помощ на нуждаещите се.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Хамас да освободи заложниците без условия и призова Израел да позволи бърз и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до Газа. "Всяка една от тези две цели е валидна сама по себе си. Те не бива да се превръщат в разменна монета и трябва да бъдат изпълнени, защото това е правилното нещо", заяви Гутериш. Близкият изток е на ръба на "пропаст", каза той.

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че в неделя е разговарял по телефона с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас във връзка със ситуацията в Газа. Мадуро е казал на Абас, че Венецуела ще изпрати 30 тона хуманитарна помощ за Газа през следващите няколко дни, съобщава "Ройтерс".

 

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че действията и политиката на ислямистката групировка Хамас не представляват палестинския народ, според официалната информационна агенция WAFA. В телефонен разговор с Мадуро "президентът потвърди, че отхвърля убийствата на цивилни граждани от двете страни и призова за освобождаване на цивилни граждани, затворници и задържани от двете страни", допълва информационната агенция.

 

"Амнести Интернешънъл" осъди принудителната евакуация на палестинците от Газа, извършвана от Израел, като заяви: "Заповедта на Израел за "евакуация" не е в съответствие с международното хуманитарно право и трябва да бъде отменена".

 

Франция е предупредила Иран "срещу всякаква ескалация или разширяване на конфликта" между Израел и Хамас, съобщи в неделя френската президентска канцелария. По време на телефонен разговор между френския президент Еманюел Макрон и иранския му колега Ебрахим Раиси, Макрон е предупредил срещу всяко разпространение на конфликта в Ливан.

 

Лидерите на 27-те държави - членки на ЕС, направиха изявление, в което очертаха позицията си относно положението в Близкия изток. "Европейският съюз осъжда по най-категоричен начин Хамас и неговите брутални и безразборни терористични нападения на територията на Израел и изразява дълбоко съжаление за загубата на човешки живот", заяви Европейският съвет.

 

В разговор с Ватикана израелското външно министерство заяви, че очаква "Ватиканът да бъде по-внимателен към страданията на израелците". Външният министър на страната също така призова Ватикана за ясно осъждане на смъртоносния тероризъм срещу израелци и потвърди правото на Израел да се защитава.

 

UNRWA, агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, заяви в неделя, че смъртоносните удари на Израел по Газа са довели до "безпрецедентна човешка катастрофа", тъй като броят на жертвите в Газа нарасна на 2670, а ранените са 9600. Пред репортери Филип Лазарини, генерален комисар на UNRWA, заяви: "Ако погледнем въпроса за водата, всички знаем, че водата е живот, а в Газа няма вода и няма живот".

 

Над 1000 души липсват под развалините на сгради в Газа, които са били обект на смъртоносни израелски въздушни удари, съобщи в неделя палестинската гражданска защита. В изявление екипът на гражданската защита заяви, че много други хора са извадени живи от развалините, 24 часа след като сградите са били ударени.

 

Здравните служители в Газа започнаха да съхраняват телата в камиони с фризери за сладолед, тъй като пренасянето им до болниците е твърде рисковано, а гробищата са с изчерпани места. Видеоклипове, публикувани в интернет, показват тела, увити в бял плат, подредени в празните камиони.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3875 |16.10.2023 6-годишно момче с палестински корени е жестоко убито в САЩ заради "Хамас" . 3| 4036 |16.10.2023 Григор Димитров с най-доброто си класиране от 2021 г. насам . 1| 3875 |16.10.2023 "Жените вече няма да се страхуват да забременеят". Опозицията в Полша надделява на изборите . 0| 3644 |16.10.2023 Ангел Найденов: Иран гради една ос срещу Израел след посещенията в Ливан, Ирак, Сирия и Катар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads