Реклама / Ads
15| 5204 |15.07.2013 НОВИНИ

Хърсев: Обществена тайна е, че всеки кабинет актуализира бюджета си

.
Емил Хърсев
Тази дупка, за която се говори, все още не сме видели откъде точно идва и дали въобще я има. Няма официални данни за нея, разполагаме само с това, което сегашното правителство твърди, репликира Г. Ангелов.
 

Всяко правителство трябва да има възможност да прекрои бюджета и политическата линия, която води, заяви по БНТ финансистът Емил Хърсев. Всеки кабинет, така или иначе, актуализира бюджета си, това е една обществена тайна. Аз предпочитам това да става явно, с дискусия. Трябва да се преразпределят разходите спрямо приоритетите на властта, каза той. 

Ако управляващите кажат: няма да даваме повече пари на Министерството на вътрешните работи, а средствата ще отидат за образование, това е смяна на приоритетите, но виждаме, че пак ще има харчове за МВР, а с актуализацията на бюджета даже още повече. Така че не виждам никаква разлика във философия, смята икономистът Георги Ангелов. Тази дупка, за която се говори, все още не сме видели откъде точно идва и дали въобще я има. Няма официални данни за нея, разполагаме само с това, което сегашното правителство твърди, подчерта той. Вижда се, че за последните пет месеца има подобряване на приходите на акцизи. Освен това събираемостта на данъците е нараснала, така че хвърлянето на някакви числа от властта без анализ не е правилно, каза Ангелов.
 

Първо трябва да има някакво предложение за прекрояване на бюджета, а след това то да се базира на анализа, каза Хърсев.
 

Повечето пари, които иска кабинетът, ще отидат за забавените плащания на МВР за бензин към една фирма и на ВМА за лекарства към друга компания, смята Ангелов. Тези две фирми ли ще събудят икономиката, попита той. Невърнатото ДДС е много ниско сравнителна база с предходни години. Тези фирми са в ревизия и затова то не може да им бъде възстановено в момента. Правителството иска да харчи повече, затова търси тази актуализация. То си измисля аргументи вместо да каже реално какво иска да прави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5160 |12.06.2013 Борисов инструктирал своите на тайна сбирка . 9| 4767 |12.05.2013 Орешарски: България има нужда от успокояване на обществената и икономическа обстановка . 1| 4950 |15.04.2013 Сметките за ток на вилите на властта - държавна тайна . 6| 4721 |09.04.2013 Омбудсманът: Държавната тайна се пази от държавата, а не от журналистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads