Реклама / Ads
14| 7068 |26.03.2010 НОВИНИ

Хасан Азис основен обвиняем по случая "Водно огледало" в Кърджали

.
Кметът на община Кърждали Хасан Азис е привлечен днес като обвиняем по досъдебното производство за така нареченото Водно огледало в Кърджали. По информация на Frognews.bg Азис днес е в София, за да чуе мотивите за обвинението.
 

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цветанов отговори на питане от народния представител Цвета Караянчева от ГЕРБ. По информация на Frognews.bg Азис днес е в София, за да чуе мотивите за обвинението.
Става дума за извършено престъпление по член 210 от НК, свързано с процедурата по отчуждаване на имоти от 24 декара.
Хасан Азис е изискал с писма от МРРБ и МФ сумата от над 8.8 млн. лева.

В същото време на интернет сайта на община Кърджали и в три вестника е публикувана цена от 922 826 лева. Действителната цена е на стойност 846 200 лева. Кметът е лицензиран оценител към Агенцията за приватизация. Той се опитал да заблуди за цената на имота и по този начин да се облагодетелства, каза министърът. По думите на Цветанов, обектът е емблематичен пример за източване на държавни средства.

В четири направления се води досъдебното производство, свързано с обект "Укрепване на бреговете на река Арда, в района на гр. Кърджали" или т.н. "Водно огледало" - срещу виновните длъжности лица от МРРБ 2006 – 2009 г. нарушили, неизпълнили служебни задължения, проектиране на строежа, нарушения относно процедури по издаване на разрешения.
Цветанов каза, че това е нефункционален обект, а вложените в обекта до момента 78 млн. лева са само с атракционен цел, установено е че липсват дори аварийни съоръжения. И до днес обектът не може да влезе в експлоатация.

Ако не се вземат мерки, проблемът с подпочвените води може да доведе до проблеми за сградите в съседство с обекта.
Депутатът от Коалиция за България и бивш зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски искаше да зададе въпрос към Цветан Цветанов, за което настоя от парламентарната трибуна. Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че ще го отстрани от залата и трябва въпросът да се зададе според установения ред. Двамата влязоха в пререкания и се наложи Цачева да поиска помощ от квесторите.

Обвинение за извършени злоупотреби по проекта за „Водното огледало" в Кърджали ще бъде повдигнато и към лицата от Министерството на регионалното развитие, които имат отношение по случая. Участие в реализирането на проекта е взимал и Димчо Михалевски, подчерта министър Цветанов. „Въпросът е - кой подписва платежните и кой всъщност е лобирал за този проект? Всичко това ще бъде доказано в разследването, което се прави в момента”, каза вътрешният министър.

В телефонен разговор Хасан Азис каза, че не се притеснява от повдигнатото му обвинение и поясни, че в случая е изпълнил рутинна процедура. Той увери, че оценкатана въпросния парцел до Водно огледало е направена от лицензирана фирма, която носи своята отговорност за това. Азис подчерта, че подобни оценки се одобряват от експертен екип, а не еднолично от кмета. Според източници на Frognews.bg пък от 24-те дка на парцела, за който в момента обвиняват Хасан Азис, са се облагодетелствали хора от Кърджали, близки до президента Първанов.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева на свой ред коментира пред Frognews.bg, че тепърва предстои разследване по случая и ще се изяснява колко точно пари са били вложени във Водно огледало. Тя добави, че Водно огледало все още не може да заработи заради всички нарушения, които са допуснати. Караянчева припомни, че разрешението за проекта е дадено през 2007 г., а докладът за съответствие е бил одобрен едва през 2008 г., т.е. е станало точно обратното. Депутатът от ГЕРБ не изключва да бъдат обвинени още лица, които са извършвали нарушения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6226 |25.02.2010 Първо уволнение по случая "Красьо Черния" . 11| 6827 |24.02.2010 Костов: Има нещо прикрито по случая "Ахмед Емин" . 0| 4577 |11.02.2010 Ал. Томов може и да е обвиняем с Трактора . 84| 6438 |26.12.2009 Натрупва се лавина от грешки по случая Спаска Митрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads