Реклама / Ads
3| 3383 |29.03.2021 НОВИНИ

Д-р Хасърджиев: Здравеопазването в предизборните платформи е познато старо

.
Д-р Станимир Хасърджиев Източник: БГНЕС
„Опасявам се обаче, че това в предизборните платформи не е добре застъпено и в достатъчна степен, в тях виждаме всичко познато старо, без да виждаме уроците, които ни даде пандемията. Реформа в здравеопазването е винаги необходима, защото това е една система, която се развива много бързо.
 

Защо обаче това у нас не се случва, защо върви с тежки темпове, две крачки напред, пет назад, защо е тази липса на експертиза в държавата администрация в здравеопазването откъм кадри, които да ни вкарат поне в 20 век, ако не в 21 век? Това каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина и основател на Националната пациентска организация.

 

Обезкървена е администрацията в здравеопазването напълно. Системата е оголена от експерти и кадри на средно чиновническо ниво, но те са гръбнакът на държавата. Независимо от политическите сили, които идват след изборите, те подменят първо администрацията и така експерти не се създават“, каза още д-р Хасърджиев.

„За медицинските кадри не видяхме дори наченки за модерно мислене, концепция за нуждата от нов тип професия, армия от хора трябват, това не е задължително да са лекарите и медицинските сестри, нито дума за парамедицинските специалности не видяхме в нито една от платформите, и то в достатъчно добра степен развито от общото понятие за парамедик. В платформите видяхме неща, писани сякаш преди 4 години. Но пък има все пак по-голямо внимание, но то нямаше как при тази пандемия“, каза още д-р Хасърджиев.

 

„Данните за смъртността от коронавируса у нас показват трагичното състояние на нашата здравна система, откъм кадри, апаратура, знания и алгоритми, които не са ясно разписани за лечението на Covid-19. Системата ни издиша от всички страни. До болниците трябва да стигат тези хора, които се нуждаят от болнично лечение. Но никой не каза докога и в кои случаи болният може да остане за домашно лечение“, каза още специалистът.

 

Той подчерта и че цяла година не е осигурена възможността за дистанционни прегледи. Хасърджиев посочи, че първите ваксинирани е трябвало да бъдат най-уязвимите групи, а не да се подбират хората на база професии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3627 |26.03.2021 Борисов уверява - държавата нямала да допусне ”финансов стрес” в здравеопазването . 7| 3207 |24.03.2021 Предизборните харчове продължават . 20| 4779 |13.03.2021 Николай Цонков: Министърът на здравеопазването Ангелов да подаде оставка . 11| 3439 |07.03.2021 Уредихме здравеопазването и ваксинациите. Да борим и търговията с гласове с щаб, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads