Реклама / Ads
1| 3605 |21.12.2023 НОВИНИ

Храните тази Коледа са по-евтини от миналата година

.
Васил Симов
Цените на основните борсови продукти у нас тази година са по-ниски в сравнение с тези от декември миналата година. Това заяви в "Денят започва" Васил Симов - главен изпълнителен директор на "Софийска стокова борса".
 

По думите му в световен мащаб борсите по света отчитат намаление на цената на основните борсови стоки в рамките на 25% - 30%.

 

Цените на пшеница, царевица, слънчоглед са по-ниски в сравнение с декември миналата година. Повечето борсови стоки, особено фуражите, които имат отношение към цените на храните, обясни Симов.

 

Над 790 млн. тона пшеница ще се приберат в света тази година, при царевицата ръстът е още по-голям. Не се сбъднаха мрачните прогнози как няма да има зърно заради войната, обясни той.






Реколтата у нас на пшеница е равна с рекорда отпреди 2 години - 6,5 млн. тона, посочи още Симов.

 

Достатъчно е само 1/3 от рекoлтата у нас на зърна и фуражи да се изхраним, останалото да изнесем, обясни експертът. Затова цените на храните не се вдигат.

 

Няма поскъпване спрямо миналата Коледа, обобщи той.

 

По-големият проблем е с цените на горивата и у нас, и по света, посочи шефът на стоковата борса. "Драстично поскъпване не бих казал, но много зависи дали ще се разкъса възелът в Червено море и безопасното преминаване на танкерите от там", коментира Симов.

 
"При петрола по-силен фактор се оказват военните действия и политическите конфликти, светът трепери заради едни пиратски набези дали танкерите ще могат да захранват Европа с петролни продукти. Защото сега и ние зависим от тези доставки след решението на руския петрол. Консумацията през зимата заради отоплението е по-висока", напомни той.





"Преди 15-20 години петролът е стигал и 150 долара за барел, сега е 80, колкото беше декември миналата година", успокои обаче Симов.

 

Цената на 16 продукта наблюдава Софийската стокова борса. "По отношение на хранителните сме добре спрямо останалите европейски страни, потенциален износител сме. Докато държави като Германия, Италия, Испания са вносител. Но при плодовете и зеленчуците производството ни не е рентабилно, жалкото е, че внесени отвън, излизат по-евтини. А полската ябълка не е с вкуса на българската. И при месо и млечни продукти нашето е по-качествено, но чуждото излиза по-евтино", смята Симов.

 

"Стоим като цяло добре в сравнение с останалите в ЕС, но не използваме големия си потенциал да станем доминант в изхранването на Европа", смята той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3530 |21.12.2023 Осигуряват храна и чай за бездомни хора в празничните дни в София . 0| 3615 |21.12.2023 Георги Ганев: Бюджетът е реалистичен, тъй като има пренебрежимо малка вероятност да не се изпълни . 0| 3519 |21.12.2023 Байдън: Скоро не се очаква нова сделка за заложниците в Газа . 7| 4030 |21.12.2023 Филип Киркоров остава без дрехи заради подкрепата си към Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads