Реклама / Ads
16| 5799 |21.12.2015 НОВИНИ

Христо Бойчев спечели Белград с "Великият Гетсби"

.
Христо Бочев с автомобила на Гетсби на белградска сцена
В Света има излишък от красота. Достатъчно е погледнете залеза на слънцето в Белград. Казал го е големият сръбски ерудит и писател Михайло Пантич. Преди него Иво Андрич споделя, че да покориш Белград със слово е трудна задача, но си заслужава всички усилия.
 
Преди дни точно това направи един българин - драматурга Христо Бойчев. Докато софийските театри се суетят или мълчаливо отказват да се обърнат към него, сръбската столица му показа, че е щедра към доказания талант. Пиесата му "Великият Гетсби" сътвори премиера, достойна за европейски подиуми. Бляскава и същевременно топла, приятелска.

С бурни аплодисменти и възгласи "Браво!" Бойчев бе посрещнат на сцената на залата за опера и театър "Мадленианум". Броени дни преди Коледа известният ни драматург очарова белградска театрална публика с оригиналната си пиеса „Великият Гетсби” по едноименния роман на Фицджералд.

Сред първите, дошли да да видят оригиналния спектакъл бяха представители на културния елит, бизнесмени, политици и десетки театрални фенове. Сред тях бяха известната поп изпълнителка Елена Томашевич, пианистът Никола Рацков и цигуларят Неманя Радулович, прочутото бизнессемейство Мадлена и Филип Цептер, ексминистърът на културата Небойша Брадич, както и редица звезди от кино- и театралните среди.

В спектакъла участват едни от най-ярките звезди на съвременната сръбска театрална школа Иван Босилчич/Гетсби/ и Тамара Алексич /Дейзи/.

Зашеметяващият жълт автомобил на Гетсби, станал негова емблема, който спря и дъха на публиката, бе предоставен от музея за олд таймери в Белград.

С „Великият Гетсби” Христо Бойчев доказа, че произведение, считано за трудно дори за филмиране, може да се представи и в театъра. Постигнал го е, вероятно водейки се от принципа на Франсис Скот Фицджералд: "Цялото добро писане е да плуваш под водата и да задържаш въздух". Приятелят на Фрог нюз Бойчев очевидно се е справил отлично с тежката задача, защото отзивите в Белград са не просто ласкави, а възторжени. Това в града на Дунав и Сава не се случва често...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4997 |18.12.2015 Христо Иванов отчете, че за 1 г. е свършил всичката работа на предшествениците си . 14| 4732 |16.12.2015 Георги Кадиев: Днес спечелиха Борисов и Пеевски . 4| 4924 |16.12.2015 Екатерина Захариева може да смени Христо Иванов . 35| 6765 |13.12.2015 Христо Иванов: За какво му е на Цацаров безконтролна власт?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads