Реклама / Ads
58| 4343 |20.01.2021 НОВИНИ

Христо Грозев: Няма как Путин да не знае за отравянето на Навални

.
Христо Грозев
Много е лесно да се докаже, че Путин е знаел за отравянето на Алексей Навални. Питали сме много хора. Всеки един от бившите работещи в системата ни дава един и същи отговор - никой в ФСБ няма право да се докопа до бойно отровни вещества, ако няма втори подпис. Тоест когато операция включва употребата на такова, то трябва още една специална служба да го одобри - службата за охрана на президента. Всеки физически достъп до склада минава през два подписа, включително охранителите на Путин. Следователно няма как той да не знае.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" журналиста от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев, намерил потенциалните отровители на руския опозиционер Алексей Навални.

 

Разследването е тръгнало от друг случай - този с отравянето на Сергей Скрипал с бойното вещество "Новичок".

 

"Започвайки с този опит за убийство, бързо открихме кои са лицата, опитали се да ги отровят - двама агенти от ГРУ. Стигнахме до извода, че същият отдел е правил опити за други убийства, дори и в България", посочи Грозев.

 

От там разследващите журналисти са тръгнали по стъпките на отровата - къде се произвеждат в днешно време подобни вещества.

 

"Стигнахме до извода, че разработчик е институт в Москва, който под легендата, че произвежда добавки към спортни напитки, е наел всички останали военни изследователи, които са се занимавали с разработката на такива вещества и тези учени общуват с тази група отровители преди пътуването им по света. Тоест - учените общуват с хората от ГРУ", обясни Грозев.

 

Журналистите са открили множество съвпадения в дните преди пътуването на Навални. По думите на Грозев има доказателства за комуникация между учените и група офицери от ФСБ.

 

"Когато започнахме да следим тях, видяхме интересна картина. Пътуванията им, винаги по двойки и тройки, са били в горещи части на Русия, но и на други места, по-спокойни. Това съвпада с маршрутите на Навални. Има почти пълно съвпадение - тези хора не са пътували на други места, освен на места, до които е пътувал Навални", посочи Грозев.

 

"Частни задачи много лесно минават през ФСБ. ГРУ действат по устав и там по-скоро държавният интерес е нарушен, отколкото частния", обясни още журналистът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4173 |20.01.2021 Анализатори пак прогнозират: Няма да може да се сформира правителство . 11| 3625 |20.01.2021 Говорителят на Кремъл: Арестът на Навални е вътрешен въпрос. Няма да слушаме чужди държави . 3| 3883 |20.01.2021 Иво Христов: Президентът е гарант за промяната . 10| 3265 |20.01.2021 В НС одобриха сделката с акции на ПИБ, няма да отиде в прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads