Реклама / Ads
4| 5106 |02.04.2015 НОВИНИ

Христо Иванов бастисва 700 души от министерството

.
Христо Иванов
Около 700 души ще бъдат съкратени от дирекциите за съдебна охрана и изпълнение на наказанията, съобщи зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. По думите му това ще стане с преструктуриране, тъй като в противен случай парите за заплати щели да свършат още преди есента.
 
Надзиратели, охранители, психолози и социални работници няма да бъдат съкратени, увери той. Преструктуриране ще има и в Агенцията по вписванията, като 12-те регионални звена ще бъдат обединени в шест. Предвидените съкращения там са около 5 на сто.

Ще бъдат освободени както шофьори, счетоводители и администрация, така и началници, но закриване на агенцията няма да има, както се говореше, увери той.

"Фронт офисите остават на всички места в страната, както и работещите в тях. Така хората няма да усетят разлика", допълни заместник-министърът. По думите му в момента числеността в тези две дирекции е много над нормалното за Европа, като така на всеки лишен от свобода се полагат много повече администрация и началници. Според Петков туширане на напрежението може да стане само с разговори.

Министърът на правосъдието Христо Иванов потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието. По думите му съкратените в "Съдебна охрана" и затворите реално ще са около 300, а останалата част са незаети щатове, като така ще бъде постигнато свиване със 700 щата в двете дирекции, за да бъдат направени нужните икономии. Документът, който изтече в медийното пространство, свързан с конкретните бройки, е "елемент от съкращаването на разходите във ведомството", обясни той в парламента.

В документа става дума за съкращение на около 700 души, но според министъра дори и с него правосъдното министерство не може да се вмести в бюджета си. "Движим се с 1 млн. лева преразход всеки месец", посочи Христо Иванов.

"Става дума за много ограничени структурни промени и не може да се говори за затваряне на звена. Обсъждани са всякакви варианти, но това не означава, че обсъждането е някакво крайно решение", каза Иванов и отново увери, че Агенцията по вписванията остава в сегашния си вид

По думите му основната идея е тя да се обособи като държавна агенция към МС. Кога ще се случи това, обаче, няма яснота, защото за целта са необходими средства. Агенцията ще бъде надграждана и ще получи още функции - допълнителни регистри, поясни още Христо Иванов. Изтичането на документи към медиите, според министъра, става именно от страна на хората, чиито нарушения бяха посочени в доклад за работата на агенцията.

На заседанието на Министерския съвет вчера бе прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията. Проектът за промените в правилника, заедно с доклада на министъра на правосъдието, бяха качени на сайта на Министерството на правосъдието за обществено обсъждане още на 27 февруари т.г.

На въпрос на БГНЕС защо преди две седмици зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева подписва документ, озаглавен Програма за структурни реформи, в който се предвижда именно закриването на агенцията и превръщането й в главна дирекция, Иванов отговори, че Мичева подписва този документ, защото тогава изтича крайният срок, който е даден от Министерство на финансите да се очертаят конкретни предложения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4788 |02.04.2015 Иванов против повече правомощия за Цацаров . 2| 4595 |01.04.2015 Христо Иванов: Няма да закриваме Агенция по вписванията, ще я развиваме и надграждаме . 7| 4998 |31.03.2015 Министър Иванов с предложение за дисциплинарка срещу Петьо Еврото . 5| 4945 |31.03.2015 Иван Иванов иска КЕВР да е независим орган, а цената на тока да се запази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads