Реклама / Ads
0| 3099 |07.04.2022 НОВИНИ

Христо Иванов: Тайни договорки да вдигнем ветото за РСМ няма и не може да има

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Тайни договорки да вдигнем ветото за Република Северна Македония няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция или някаква договорка може да бъде взето само от Народното събрание.
 

Това заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента след среща на лидерите на формациите от управляващата коалиция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която е станало въпрос и за Република Северна Македония. 

 

Коментарът му идва след пост във Фейсбук на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Вчера той упрекна министър-председателя Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България по отношение на започването на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз.

 

Днес Иванов посочи, че България има рамкова позиция за РСМ, която обвързва правителството. Той отбеляза, че тази позиция е потвърдена от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било ангажименти и тази легенда не работи за никого, заяви Иванов.

 

На срещата с Урсула фон дер Лайен са обяснили колко сложен е въпросът и какво пише в рамковата позиция на парламента. Иванов посочи, че промяна може да има само с решение на парламента и това е било изрично обяснено на нашите европейски партньори. "И, ако изобщо се върви към някаква промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент от страна на европейските институции да защитават нашата позиция", допълни той. По думите му тук не става въпрос само за спор между България и Република Северна Македония, а между България като страна членка и страна кандидат за членство.

 

Христо Иванов уточни, че е бил поставен въпросът как европейските институции могат да помогнат. "Няма натиск, няма извиване на ръце", заяви той и посочи, че нямаме интерес тези легенди "сами да си ги възпроизвеждаме". "Нашите европейски партньори търсят начин да ни помогнат, защото трябва да защитим националните си интереси, но това включва и Северна Македония да стане член на европейското семейство заедно с нас", допълни той. Иванов коментира още, че има реалности, с които трябва да се съобразяваме, от най-различно естество, но никой не може да ни поставя срокове и не са поставяни такива.

 

"Няма да има предсрочни парламентарни избори към момента, сто процента, в рамките на следващите четири години, не мога да ви обещая. Това, което видях и днес, беше, че колегите, колкото и спорни теми да има, осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната, и споровете ще бъдат решени ", заяви още председателят на ПГ на "Демократична България".

 

"Очевидно е, че изборът на шеф на Българската народна банка също е част от факторите, които създават напрежение, надявам се и призовавам да бъде решен конструктивно в рамките на коалицията и мисля, че виждам стъпки в тази посока", каза още Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3255 |07.04.2022 Христо Гаджев: ГЕРБ няма да подкрепят нито една от двете кандидатури за управител на БНБ . 0| 3065 |04.04.2022 Проф. Христова за COVID-19: Най-страшното определено е зад гърба ни . 0| 4685 |03.04.2022 Експертът Христо Казанджиев: Очаквам сериозна злоупотреба с евросредства в газохранилището в Чирен . 0| 4324 |02.04.2022 Иво Христов: Войната е пагубна за Украйна, Русия и Европа. Парадоксално тя ще бъде благоприятна едновременно за САЩ и Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads