Реклама / Ads
24| 6604 |23.07.2021 НОВИНИ

Христо Иванов: Трябва да прекъснем корупцията, а ГЕРБ и ДПС да останат извън властта

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
”Демократична България” настоява ДПС да остане настрана от управлението, заяви Христо Иванов в декларация от името на парламентарната група. ”Без това ние не можем да започнем да се откъсваме от ”корупционната утроба”. Поне ако това управление по някакъв начин ще разчита на нашата подкрепа, ние настояваме ДПС да стои настрана”, заяви Иванов в НС.
 

Ето и всичко, което каза съпредседателят на "Демократична България"  Христо Иванов от трибуната на 46-то Народно събрание:

 

Вчера излезе Доклада на държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България през 2021 г. За съжаление той ни казва неща, които ние си знаем и по които не можем да предприемем действия, Но това е доклад, който се чете от цялата световна инвестиционна общност. Той задава тона на това, което България може да получи като инвестиции, като прилив на капитал и на ноу-хау, за да може да се развива.

 

В този доклад на 24 места се споменава думата корупция. Това е вероятно най-твърдата асоциация в главите на цялата световна инвестиционна общност, която има  с България благодарение на ГЕРБ и ДПС, с решителната роля на ДПС.

 

Това е изключително тежа присъда и бреме, което България трябва да намери начин да реши.

 

Цената на корупцията изобщо не се ограничава само до откраднатото. Някой беше изчислил, че на година в България се отклоняват около 10 млрд. лв., но цената на корупцията изобщо не се ограничава до тези 10 милиарда. В тази цена се включва пропиляното от неефективност. В тази цена се включват пропуснатите инвестиции, които са огромни. В тази цена се включва и най-важната от пропуснатите инвестиции - младите умове на България, които не инвестират своята енергия и своя интелект тук, а другаде.

 

Наскоро говорих с една от най-големите български ИТ фирми, която има шанс скоро да се превърне в т.нар еднорог, т.е. фирма, чиято стойност да надвиши 1 млрд. Те се крият. Те се крият абсолютно осъзнато, защото ги е страх от българското правителство, от българските власти. Те искат да инвестират тук, но всъщност инвестират знаете ли къде в разширяването на бизнеса си? В Италия, в Испания. Не защото са лоши, напротив. Това са хора с впечатляващ патриотизъм, отношение към България, емоционално, дълбоко. Просто защото там е по-добре. Това са хора, които регистрират своите фирми в Англия, където плащат по-високи данъци, за да избегнат правната несигурност на нашата страна. Това е погром за българската икономика, за следващите поколения.

 

Ние трябва наистина да оставим настрана политическите спорове и да намерим начин да излезем от това състояние на нещата. Това може да стане само при излъчването на едно смело и волево правителство, което наистина има волята и капацитета да приложи последователна програма за изчистване на българските институции, за превръщането им от бухалки и плашила в нещо, което привлича инвестиции, което създава позитивен имидж на България. Защото имаме тотална имиджова криза. Вярвам, че г-жа Сачева ще ме разбере като специалист по комуникации. И това нещо трябва много бързо да се случи.

 

Демократична България ще даде принос в това усилие, но искаме да видим едно предложение за волево правителство, като програма и състав, което наистина може да прекъсне това корупционно заболяване, което наистина може да остави ГЕРБ и ДПС настрани от властта. Защото без това ние ще заразим и следващияцикъл на упражняване на власт със същия бацил на тежката корупция.

 

24 споменавания. И в това време ДПС се снима с Делян Пеевски, със снимки на Делян Пеевски. Вие водите война с бъдещето на България. Вие си я публикувахте тази снимка, не съм я публикувал аз. Вие водите война с бъдещето на България

 

Това, освен че е обречено, е изключително опасно. И затова ние ще настояваме ДПС да остане настрана от управлението, поне ако това управление по някакъв начин ще разчита на нашата подкрепа. Без това не можем да започнем да се откъсваме от корупционната отрова.

 

Също така ще настояваме за съдебна реформа, защото без това не може да се направи реална борба с корупцията, което означава главният прокурор, което означава специализираният съд - бухалките, което означава КПКОНПИ и настоящото ѝ ръководство. Без това ние не можем да променим това състояние на нещата.

 

И още нещо, колеги, с което ще завърша. Там беше идентифициран като друг проблем - непредсказуемостта на законодателството. Трябва сериозен дебат затова как да подобрим качеството на законодателството и неговата предсказуемост от гледна точка на инвестициите. И ще трябва да помислим как да го проведем този дебат, защото очевидно начинът, по който досега се правеха нещата не работи добре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3289 |22.07.2021 Христо Проданов: Правителства с плаващи мнозинства са най-добрата хранителна среда за корупция и за лобистки закони . 0| 3093 |22.07.2021 Милка Христова: Ние трябва да кажем какво искаме за общинските спортни обекти . 0| 3151 |22.07.2021 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Христо Ботев“ . 1| 3296 |21.07.2021 Кристиан Вигенин, БСП: България трябва да бъде правова и социална държава – така както е записано в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads