Реклама / Ads
2| 3164 |21.07.2021 НОВИНИ

Панчугов: Депутатите да си отгледат гръбнак и да понесат отговорност, а не отново да я товарят на главите на българите

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
Леко шеговито пожелавам на новите народни представители да си отгледат гръбнак и да понесат отговорност за тази ситуация, а не да я товарят отново на главите на българските граждани. Това каза пред Българското национално радио политологът Христо Панчугов.
 

„Няколко са големите въпроси пред този парламент. Първият е дали ще успее да отговори на обществените очаквания. Да даде отговор на въпросите има ли такива ценности, които могат да съберат т.нар. „партии на протеста“ в рамките на едно реформаторско управление. Вторият голям въпрос е дали ще може да произведе модел, който да даде отговор на въпроса как изглежда промяната в България, която се търси от известно време. Каква е алтернативата на това, което наблюдаваме в момента“, обясни той.

 

По думите му изборите имат много проста функция. „Те трансформират гласовете в мандати. Не е работа на българските граждани да решават проблемите на политиците. Идва място на политическото лидерство – как да се създаде такъв консенсус, позволяващ съставяне на правителство около общи ценности. Тук въпросът не е просто на мнозинства. Тук въпросът е какво събира тези партии в какъв дневен ред. И кой носи отговорност за компромисните решения, които са неизбежни и за този дневен ред“, уточни политологът.

 

Според него е ключово да се знае кой е човекът, носещ отговорност за успеха или за провала на съответната политика. Всичко друго ще ни върне в разговора в по-предишния парламент, в който се шантажираше за запазване на мнозинство, взимаха се откровено вредни за българската политика решения.

 

„Трябва да се приключи с този политически шантаж и единственият шанс това да се случи е публичен разговор за дневния ред и за хоризонта на следващото управление. Всичко друго ще обрече на провал каквото и да е правителство дори и то да събере мнозинство. Защото математическото мнозинство в този парламент няма да е достатъчно“, категоричен бе Панчугов.

 

Правителство около общи ценности

 

„Много пъти съм казвал в различни ситуации, че българските политици не могат да водят елементарен разговор, а ние искаме да водят дебат. Първите прояви, идващи от Слави Трифонов и ИТН, са точно обратното на желанието за водене на разговор. Те са отново опит да се наложи някакъв морален ултиматум и да се даде морална оценка“, коментира политологът.

 

Имената на партиите

 

„Партиите би следвало да отразяват дълбоките ценности, които събират хората в тях и които дават ориентир не само на тези хора, но и на избирателите какви са политиките, които се следват. В момента имената на българските партии са доста първосигнални. Те целят други ефекти, а не толкова да дадат ориентир за ценностите, които седят в основата на партиите. Най-вече защото много често липсват такива и партиите се сформират от  краткосрочни конкретни политически цели“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4325 |20.07.2021 Депутатите обсъждат новия председател на НС преди първия звънец . 6| 3806 |19.07.2021 Христо Панчугов: По-вероятно е да видим кабинет. Другото би било хазартен ход . 8| 3586 |16.07.2021 Панчугов: ИТН или не знаят какво правят или знаят нещо, което само те си разбират . 4| 4488 |26.06.2021 Христо Панчугов: „Магнитски“ ще капсулира подкрепата за традиционните политически субекти - ДПС и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads