Реклама / Ads

6| 4787 |03.10.2012

Христосков: Никакво увеличение не може да компенсира лошия живот на пенсионерите

.
Увеличението на пенсиите неоснователно се нарича компенсация, защото то в никакъв случай не компенсира лишенията на хората през тези близо 4 години, в които с малки изключения за минималните пенсии, нямаме никакво увеличение, заяви пред БНР Йордан Христосков, бивш управител на НОИ.

 

"Ние по никакъв начин не можем да компенсираме хората затова, че те са консумирали по-малко или по-лошо качество храни, затова че са се лекували с по-лоши лекарства или въобще не са имали възможност да си купят лекарства и някои от тях са напуснали този свят и ние няма как да ги съживим", каза експертът.

 

Той поясни, че пенсиите не се привеждат към цените към 1 януари 2013 година, а образно казано с тях горе-долу да могат да купят едва сега неща, които са могли да купят към юли 2009 г. Да не забравяме, че до април, когато на практика ще бъде направено увеличението, цените отново ще скочат нагоре, подчерта Христосков.

Неговото предложение е всички пенсии да се увеличат с 11%. Според него правителството се е спряло на варианта за диференцирано увеличение на пенсиите, защото така необходимата сума е по-малка.

 

Той посъветва управляващите да мълчат за факта, че в други страни са намалявали пенсиите, а в България не се допускало намаление. Ако сравним с Испания, Италия, дори и с Гърция – едно намаление на пенсиите там се изразява в това пенсионерът да консумира малко по-евтини стоки, жената да не ходи 2 пъти на фризьор в месеца, да се откажат от някои екскурзии. За българския пенсионер неповишението на пенсиите през тези 4 години означава отказ от радиатора или от цялото парно, отказ от лечение. Нека да мълчим на тази тема и да не се хвалим, че не намаляваме пенсиите, коментира Христосков.

Бившият управител на НОИ изказа мнение още, че вероятно има известно завишаване на очакваните приходи, не заради това, че в НОИ смятат лошо, а защото са им подадени такива данни от Министерството на труда и от Министерство на финансите за заетостта, безработицата и доходите.

 

Вероятно е надута и сумата за принудително събиране на стари задължения, подчерта той и добави: „Възможно е да се окаже, че тези 582 млн. няма да бъдат набавени. Там имаме една сума от 220 млн., която по никакъв начин не променя фискалната ситуация в страната, защото дали ще бъдат дадени като субсидия или като вноски сумите за осигуряване не хората от специалните ведомства, няма никакво значение. По-добре е да бъдат като вноски, но там трябваше да има и лично участие на хората от тези ведомства, както и на всички държавни служители – нещо, което правителството не смее да направи.”

Йордан Христосков прогнозира, че ще има леко повишение на парите за гледане на малко дете и на минималното обезщетение за безработица. „За пенсиите считам, че това е максималното, което е възможно при тези условия и при запазване на тези данъчни ставки.”

 

Според него увеличението на минималната работна заплата ще даде някакъв ефект за приходите в бюджета и общественото осигуряване, но няма да се отрази на конкурентоспособността и финансовата стабилност на работодателите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Министрите решиха: 8-10% увеличение на заплатите в армията 8| 5476 |29.09.2012 . Полицаите ще се съгласят и на 11% увеличение на заплатите 7| 4890 |24.09.2012 . От МВР: Искаме 25% увеличение на заплатите 14| 4707 |23.09.2012 . Цветанов: Всички искат да има увеличение на заплатите 22| 4569 |30.08.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ