Реклама / Ads
16| 6419 |01.02.2013 НОВИНИ

Художници на бунт срещу новото лого на България

.
Часове след като Съюзът на българските художници (СБХ) изрази неодобрението си към новото туристическо лого на България, същото направиха и от две професионални обединения, свързани с графичен дизайн - Камара на дизайнерите в България (КДБ) и Национална асоциация за дизайн и реклама (НАДР).
 

В отворено писмо до президента, премиера, икономическия, културния и строителния министри, от двете асоциации коментират, че елементите в "Бранд България" "затвърждават впечатлението за съдържащата се в него вяла и безлична посредственост", предава Еconomymagazine.bg.

"Ние, професионалните художници и дизайнери в България, изразяваме категоричното си възмущение и несъгласие с крайния визуален продукт", се казва в отвореното писмо. Според експертите логото е с "естетически и смислови недостатъци".

"Заявяваме твърдата си позиция, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност и традиции, както и на културните, естетическите и академични норми и ценности", продължават дизайнерите.

От професионалните обединения на дизайнерите настояват и за отмяна на използването на представения знак и организирането на нов конкурс, резултатите от който да станат ясни при пълна прозрачност и с участието на професионалните гилдии в България. От СБХ също определиха туристическото лого като "некомпетентно и посредствено".

Преди няколко дни икономическият министър Делян Добрев призна, че "не е фен на новото лого" и самият той харесвал повече другите три варианта. От фирмата, изработила стратегия за "Бранд България" заявиха, че предпочитат да не издават как изглеждат въпросните три отпаднали варианта и посочиха, че изборът е направен на базата на проучвания в 11 държави сред повече от 8000 респондента.

По-наблюдателните веднага сигнализираха, че розата в новото лого е крадена от емблемата на БСП, която пък е като тази на сайта americangreetings.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6646 |24.11.2012 Четирима са "художниците" на патрулки . 3| 5906 |06.11.2012 "Художници" спряха метрото за час . 0| 6350 |22.10.2012 Майките на бунт с памперси и биберони . 4| 5095 |02.10.2012 Й. Фандъкова: Видим е резултатът от новото паркиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads