Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

3| 2888 |18.09.2021 НОВИНИ

Янаки Стоилов: За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко автомобила за защита

.
Иван Гешев, Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват защитата ми. Тя ще е само за свидетелите и магистратите. Под шапката на Министерството на правосъдието Бюрото за защита ще бъде независимо в своята дейност. Това заяви пред bTV служебният правосъден министър Янаки Стоилов по повод законодателните промени.

В последния си работен ден депутатите от 46-ия парламент отнеха от главния прокурор Бюрото и го поставиха под шапката на правосъдното министерство. Янаки Стоилов припомни, че е разговарял с Иван Гешев по темата.

 

„Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. За мен това не е била приоритетна задача, парламентът инициира тази промяна, защото в момента има открито конституционно дело“, поясни той.

 

Стоилов добави, че споделя основните мотиви, че в сегашния закон има дори противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва някакви функции, на която и да е структура в съдебната власт. То първоначално е създадено към Министерството на правосъдието и според него връщането му там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

 

„За мен амбициозна цел е всички дейности по издаване на новите актове, на споразумения, на преминаване на имуществото трябва да бъдат решени за седмици. Това трябва да стане по начин, по който да се запази капацитета на дейността на Бюрото. Бъдейки в Министерството на правосъдието, Бюрото по защита на свидетелите ще бъде, в някаква степен, независимо в своята дейност“, каза още правосъдният министър.

 

Министърът не смята, че е направил грешка, искайки отстраняването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет.

 

Според Янаки Стоилов е необходимо укрепване на институциите. В тази връзка той не приема за добре комуникацията между Гешев и пиара на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Припомняме, че по време на заседание на правната комисия в парламента депутатите снимаха как обвинител №1 си пише с доверения човек на Бойко Борисов. По-късно и двамата не отрекоха, че са си чатили.

 

„Това показва наличието на неформални отношения между тези две институции, което според мен не укрепва институционалното доверие към тях. За мен не е добре, тъй като те се позоваваха на съвместни акции на МВР и прокуратурата, но в крайна сметка посредничеството за такава лична комуникация между бившия премиер и главния прокурор в момент, когато тази тема се обсъжда в парламента е в повече от това, което изискват техните официални позиции“, посочи Стоилов.

 

„Трябва да продължи да има специализирано правосъдие, без Специализиран съд. Това означава да се създадат специализирани отделения в седалищата на 5-те апелативни района към съответните окръжни апелативни съдилища и да се стесни обхвата на компетентност на специализираното правосъдие. Така магистратите няма да бъдат податливи на местен натиск“, коментира още той.

 

От думите на Янаки Стоилов стана ясно още, че предстои да се срещне с представители на ЕС относно санкциите по закона „Магнитски“.

 

„Необходима е европейска регулация. Този въпрос не е само български. Ние се намираме в условия на формиране на глобално право“, добави министърът на правосъдието.

 

Що се отнася до политическия проект на Петков и Василев, Янаки Стоилов обясни: „Кирил Петков и Асен Василев натрупаха известен опит и значителна популярност чрез работата си в служебното правителство, вложиха много енергия, така че имат правото на своите амбиции да получат подкрепа от българските граждани на изборите. Мисля, че те ще имат резултат, който ще им позволи не само да участват в парламента, но и да повлияят дори може би да помогнат за образуването на следващата управленска конфигурация.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2773 |24.08.2021 Янаки Стоилов: Проверяваме т. нар. „златни български паспорти“ за инвестиции . 0| 2501 |20.08.2021 Янаки Стоилов: Призовавам парламента да приеме актуализацията на бюджета . 1| 2850 |18.08.2021 Стоилов: Да се изясни участвали ли са представители на охранителни структури в побоя на протестиращи . 7| 2744 |13.08.2021 Каква е разликата между заразен и болен от коронавирус?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ