Реклама / Ads
7| 3269 |13.08.2021 НОВИНИ

Каква е разликата между заразен и болен от коронавирус?

.
Източник: БГНЕС
Министерството на здравеопазването дава отговор на въпроса „Има ли и каква е разликата между заразен и болен от коронавирус?“. „Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее“, пишат от здравното министерство.
 

„Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее. Това зависи от безброй фактори, на първо място - от състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и още много други.

 

-        Заразеният, но неболедуващ човек, продължава да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото.

 

-        Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според най-последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност в зависимост от по-горе посочените фактори. Но трябва да се знае, че преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет.

 

Защо е толкова важно да се спазват противоепидемичните мерки от всички – преносители на вируса, болни и ваксинирани?

 

Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други граждани, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това важи със същата сила и за ваксинираните лица.

 

Трябва добре да се разбере, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и загуба на живот“, пишат от ведомството.

 

Министерство на здравеопазването, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3311 |12.08.2021 Проф. Маринов за отношенията между партиите: Като бой с торти в старите комедии . 5| 4868 |06.08.2021 Разговорите между ИТН и БСП са успешни, в 17 часа списъка с бъдещите министри отива при Радев . 4| 4263 |05.08.2021 Даниел Киряков: Приликите между джипката и дивана са много ясни . 4| 3362 |04.08.2021 Експерт: Разнобой между проектоминистри, няма ясни идейни установки в ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads