Реклама / Ads
2| 2696 |07.07.2023 НОВИНИ

Йенс Столтенберг: За защита на съюзниците от НАТО се готви регионален план за Черно море

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Три нови регионални планове за защита на съюзниците от НАТО ще бъдат приети на срещата на върха на Алианса във Вилнюс другата седмица, единият от които ще обхваща Черно море. Това каза на брифинг генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
 

Столтенберг мотивира приемането на плановете като необходимост от подсилване на отбраната и възпирането на Пакта, като те ще бъдат насочени срещу двете най-големи предизвикателства за НАТО - Русия и тероризма.

 

"Единият план ще е за Севера, Атлантика и европейска Арктика. Другият ще е за центъра, като ще обхваща Балтийския регион и Централна Европа. Южният план е насочен към Средиземно и Черно море. За изпълнението на тези планове, НАТО ще разположи 300 хиляди военни във висока степен на готовност, в това число и значителна въздушна и морска бойна техника".

 

Също на срещата във Вилнюс, на която ще присъства президентът Володимир Зеленски, Алиансът ще приеме пакет от 3 елемента, с който да приближи Украйна към НАТО:

 

"Първо ще договорим многогодишна програма за помощ, която да гарантира пълна съвместимост между украинските военни сили и НАТО. Второ, ще подобрим политическите ни връзки, като създадем Съвет НАТО-Украйна.

 

И трето, очаквам съюзниците да препотвърдят позицията си, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят около това как да я приближат към тази цел".

 

По отношение на членството на Швеция в Алианса, на което се противопоставя Турция, Столтенберг каза, че все още има проблеми, които трябва да се преодолеят.

 

По тази причина, той ще проведе среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с премиера на Швеция Улф Кристершон в понеделник във Вилнюс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2761 |04.07.2023 Никола Минчев: Тази седмица е важен Законът за защита от домашно насилие . 1| 2584 |04.07.2023 Организира се протест и шествие в защита на Боянското блато . 12| 2740 |29.06.2023 Денков рамо до рамо със Столтенберг: Най добрият начин да намалим риска е да помогнем на Украйна . 6| 2795 |28.06.2023 Премиерът Денков отива за първи път в Брюксел, среща се с Урсула фон дер Лайен и с Йенс Столтенберг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads