Реклама / Ads
18| 12251 |08.06.2023 НОВИНИ

Игор Федик специално за Фрог: Ръката на Москва или кой взриви Каховската ВЕЦ

.
Игор Федик
В началото на тази седмица руснаците взривиха стената на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) на река Днепър. Така те повториха действията на НКВД от 1941 г., когато, в опит да се забави настъплението на немските войски, бе взривена стената на друга ВЕЦ – Днепровската. Както и преди 82 години, подобни варварски действия на руснаците влияят слабо върху настъпателните операции на техните противници, но нанасят голяма вреда на местното мирно население на и на околната среда.
 

Доказателствата

 

Веднага след инцидента на Каховската ВЕЦ в руските медии се появи информация за това, че украинците са обстреляли язовирната стена, в резултат на което тя е разрушена. Но има редица доказателства, показващи, че зад разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ стоят именно руснаците.

 

Първо, руските войски завзеха град Нова Каховка и каховската ВЕЦ в края на февруари 2022 г. и оттогава имат пълен контрол над тях. Те взеха персонала на централата за заложници и почти веднага се намесиха в техническата работа на обекта: взривиха съоръженията на Севернокримския канал, за да пуснат водата към окупираният от тях през 2014 г. Крим.


.

По данни на украинското разузнаване, през април м.г. руснаците са минирали Каховската ВЕЦ. По-късно през същата година се появи информация за техните намерения да взривят язовирната стена, за да попречат на лятно-есенната кампания на украинските сили в Южна Украйна. Още тогава украинските власти започнаха да привличат максимално вниманието на световната общественост към тази заплаха и евентуалните последствия от нея. Така например президентът Зеленски подчертаваше, че «Русия иска да проведе поредната операция под фалшив флаг – да извърши атентат и да обвини в това Украйна».

 

На 28 март т.г. стана известно, че руснаците са започнали да натрупват водна маса в Каховския язовир. Нивото на водата в този ден бе 14,68 м, а на 4 юни достигна до 17,32 м. Тези числа могат да бъдат проверени на френския сайт Hydroweb, който следи данните за всички водни ресурси на планетата. Това означава, че руснаците съзнателно и отрано са се подготвяли за разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ, което те извършиха на 6 юни. По предварителна информация, то може да е извършено от сапьорна група от 205-а Отделна мотострелкова бригада (омсбр) от 49-а армия на Южния военен окръг на Русия.

 

Второ, конструкцията на язовирната стена е достатъчно стабилна, за разрушаването й е необходимо голямо количество взрив. Това означава, че тя е разрушена чрез взривяване, а не от обстрел. Ракетното въоръжение, с което Украйна теоретично би могла да обстрелва стената, носи ограничено количество взривно вещество, такъв удар би могъл да предизвика само частична повреда на стената. Необходимото за разрушаването на стената количество взрив може да бъде доставено само от този, който я контролира. Т.е. – от руските военни.


.

Трето, както вече се е случвало, руснаците сами си признават извършеното. Така например, в Телеграм канала на гореспоменатата 205-а омсбр още през октомври м.г. писаха за минирането на язовирната стена и готовността тя да бъде взривена в случай на напредване на украинските войски. Този пост и до сега е достъпен на Телеграм канала на бригадата. «Има потвърдена информация за минирането от наша страна на язовирната стена и нейното разрушаване в случай на неконтролируемо придвижване на противника... Огневите позиции се изграждат извън зоната, която ще бъде залята... Цинично е, съгласен съм. Но това е война и решенията се вземат с отчитане на този факт.» - се казва в съобщението. Неговият автор казва, че по негова преценка стената ще бъде взривена с вероятност 70% и съветва цивилното население да се евакуира.
Руснаците говорят за своята причастност към взривяването на язовирната стена и след като то се случи. Един руски военен, някой си Егор Гузенко (по прякор «Тринадесетият»), воюващ в Херсонска област, на своя Телеграм канал говори открито за това, че руската армия е взривила стента на Каховската ВЕЦ и призовава да бъдат взривени и другите язовири по течението на Днепър. „Колко пъти, колко пъти казвах, че тази язовирна стена все някога ще бъде взривена, когато се изтеглихме от Херсон… Имаше много [приказки] за това, но не ми вярваха… Сега въпросът е в това доколко ефективно и организирано ще бъдат евакуирани от островите нашите момчета. И ще бъдат преместени от крайбрежната линия на други позиции. Въпросът е само в това. Ако той бъде решен без загуби, то може дори и всички язовирни стени по Днепър да взривим – само ще ни е от полза“- пише Гузенко.

 

От своя страна шефът на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо отбеляза, че благодарение на разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ руската армия е получила военно-тактическо предимство. «Пред нашите въоръжени сили се отваря пространство – ще бъде видимо кой и как се опитва да пресече водната шир... От военна гледна точка сега се създаде ситуация в оперативно-тактическа полза на Въоръжените сили на Русия» - каза Салдо в интервю за руски медии.
Интересно е също така, че само седмица преди взривяването на Каховската ВЕЦ в Русия с правителствено постановление от 30 май забраниха да бъдат разследвани аварии на водно-електрически централи.

 

Накрая – не бива да забравяме и историческия опит. Тези, които сега говорят, че Русия не би могла да взриви язовирната стена, защото това ще й навреди, познават лошо и Русия, и нейната история. През 1941 г. по заповед на Сталин бе взривена Днепровската ВЕЦ, за да бъде спряно германското настъпление. Не пострадаха никакви немски войници, просто защото тях ги нямаше надолу по течение на реката. Но затова пък загинаха няколко хиляди цивилни и военнослужещи от Червената армия. Москва дълго време криеше мащабите на трагедията в Запорожието и хвърляше вината за разрушаването на Днепровската ВЕЦ върху немците. А сега обвинява Украйна.


Страх и шантаж

 

Причините за тази варварска стъпка на руснаците могат да бъдат няколко. Най-очевидно е тяхното желание да минимизират всякакви рискове от възможни действия на украинските войски по форсирането на Днепър в неговото долно течение. Разчетът е бил, че ще се образува полоса на сигурност, която ще бъде трудна за пресичане от украинските военни. Но в действителност това ще повлияе слабо върху действията на украинската армия, защото сценарият с форсирането на река Днепър едва ли е сред приоритетните в рамките на подготвяната украинска контраофанзива.

 

Не бива да се изключва, че в плановете на руснаците е било не само предотвратяването на хипотетично форсиране на Днепър, но и срив на цялата настъпателна операция на украинските сили чрез създаването истинска хуманитарна катастрофа в Южна Украйна. Тук трябва да отбележим, че със своите действия Русия още веднъж наруши Женевските конвенции. В член 56 на Допълнителния протокол към Женевските конвенции от 12 август 1949 г. се казва, че «съоръжения, удържащи опасни сили, а именно: язовирни стени и атомни електроцентрали, не трябва да бъдат обект на нападение дори и в тези случаи, когато те се явяват военни обекти, ако такова нападение би довело до освобождаване на опасни сили и последващи тежки загуби сред гражданското население».

 

Не бива да се забравя и любимият метод на руснаците – шантажа. Взривяването на стената на Каховската ВЕЦ е поредното вдигане на залозите във войната от страна на Кремъл. Посланието е просто: «Ние нямаме спирачки, ние можем да причиним всякакви техногенни катастрофи, затова започвайте преговори с нас, иначе ще стане още по-страшно». И това послание пряко засяга още един окупиран от руснаците обект – Запорожката АЕЦ, която е последният коз в играта на вдигане на залозите.

Последствията

 

Още е рано да се оценят окончателните последствия от разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ от страна на руснаците. Но предварителните оценки са тревожни:

 

- водата е заляла около 80 населени пункта;
- излезли са от строя помпени станции, прегради, канали и други хидротехнически съоръжения, което води до прекратяването на водоподаването в напоителни системи, обхващащи 427 хил. хектара в Херсонска област и още 241 хил. хектара в Запорожка;
- без питейна вода остават множество градове и села, които до сега са ползвали вода от Каховския канал. В това число влиза и окупирания град Бердянск;


.

- при падането на нивото на водата до 12,7 метра ще настъпи екологична катастрофа, която ще убие биологичното разнообразие на водоема;
- може да последва изменение на климатичния режим на региона;
- водата е отмила минните полета по левия бряг на Днепър. Къде са отнесени мините – никой не знае;
- от разрушените турбини и генератори на в Днепър са се излели 150 тона смазочни материали, към тях може да се добавят още 300 т;

 

 

Отделна тема е Запорожката АЕЦ. Според енергетиците тя има вода за охлаждане за поне още месец. Така че ситуацията засега не е критична. Но пребиваването на централата под руска окупация носи рискове и дава възможност на руснаците да я използват за шантаж на целия свят.

 

За обобщение на всико казано, най-добре могат да послужат думите на секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексий Данилов: «Разрушаването от руснаците на Каховската ВЕЦ е принципно нов етап от руската агресия. Случи се пълният и окончателен демонтаж на цялата Кремълска конструкция: «освобождаване на Украйна», «борба с нацистите», «поразяване изключително на военни обекти» и останалите чисто пропагандни тези. Русия навлезе в етап на пълно отхвърляне на всякакви соловьовско-симонянски "смокинови листа» и открито декларира своята истинска цел – унищожаването на Украйна, убийствата на украинци, разрушаването на икономиката и структурите за жизнено осигуряване на населението»

 

Игор Федик

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4207 |07.06.2023 Ваня Григорова: Бюджетът е полупразен басейн, трудно е от 2+1 да изкараме 4 . 3| 3412 |31.05.2023 Асен Григоров: Поисканият имунитет на Борисов няма да е клин в отношенията между ПП- ДБ и ГЕРБ . 0| 2660 |29.05.2023 Григор Димитров отново е в топ 30 на световната ранглиста . 7| 2929 |27.05.2023 Григор Димитров загуби първия си финал от 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads