Реклама / Ads
4| 8890 |16.12.2016 НОВИНИ

Илиян Василев: Путин вади Меркел от равновесие с газта

.
Илиян Василев
Путин вдига топката , за да разстрои и да извади от равновесие г-жа Меркел , която трябва да упражни натиск върху г-н Порошенко, за да купи тия количества. Нищо няма да стане, нито газта ще бъде вдигната. Това са си ритуални действия, заяви Илиян Василев, бивш посланик в Русия.
 
Думите му бяха по повод на заявлението на президента на Русия Владимир Путин предупреди, че транзитът на руски газ през Украйна за Европа е под въпрос. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, той е изразил загриженост във връзка с това, че украинската страна се отклонява от съгласуването на договореностите за закупуване на газ от Русия през настоящия зимен сезон.

Украйна купува газ през Словакия и Полша, но „Газпром” не е страна по договора. Нт Север имаме доставки, които могат да бъдат осъществени. Другият вариант са доставки през Ревитуса с LNG, каза още Василев.

След 2009 г. няма нито едно спиране на доставките на газ за Европа през Украйна. Въпросът е кой да плати този газ, който трябва да бъде съхранен в газохранилищата в Украйна, тъй като без него не може да бъде балансирана системата, коментира енергийният експерт Васко Начев.

Проблемът е приключен от гледна точка на сигурността на доставките, проблемът е приключен и при Русия, която не може да си позволи да прекъсне доставките , защото е в неизгодно положение, смята Илиян Василев.

Друг вариант който разширява кръга на възможностите, са т-нар. суапови сделки. По никакъв начин няма как да се повтори това, което се случи през 2009 г. Пазърът е съвършено различен. Едно такова поведение на „Газпром” би коствало единствено пазарен дял, нищо друго, обясни Васко Начев. Количествата газ, добивани у нас са незначителни. Няма основание да се говори, че предстои да добиваме от "Хан Аспарух", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3953 |14.12.2016 Forbes обяви Путин за най-влиятелната личност на 2016 г. . 0| 4224 |05.12.2016 Бинали Йълдъръм долетя при Путин . 1| 4210 |02.12.2016 Стилиян Петров продава на търг своя фланелка, за да помогне на болно момиченце . 6| 4470 |17.11.2016 Илиян Василев: И Първанов е виновен за АЕЦ ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads