Реклама / Ads
3| 3941 |04.11.2016 НОВИНИ

Илияна Йотова: Като вицепрезидент ще работя активно за правата на жените

.
Като вицепрезидент ще работя активно по темата за защита правата на жените, с която се занимавам и като евродепутат. Ще настоявам за бързо ратифициране на Истанбулската конвенция (за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) и адаптирането й в нашето законодателство. Това заяви Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент с №13 в бюлетината, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, на среща с Българския фонд за жените (БФЖ).
БФЖ е единствената българска фондация, която подкрепя местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация. Последната им кампания е насочена тъкмо срещу проявите на насилие над жени, а сред целите е преодоляване на стереотипите в обществото и образованието, политическо и икономическо овластяване на жените и работа с жени от малцинствените групи.

„За наш срам България е сред страните, които още не са ратифицирали Истанбулската конвенция. Имала съм разговори на различно ниво, включително с министри, които твърдят, че България все още не е в състояние да я подпише и да я спазва. Не можело да отговорим на всички изисквания, а част от тях имат и финансово отражение”, посочи Илияна Йотова.

В България се сблъскваме с много сериозни проблеми. Единият е стереотипен – у нас е много силен страхът да признаеш, че си жертва. Другият е свързан с дейността на държавата. „Имам усещането, че в България повечето институции у нас са създадени, защото ни е страх да не ни се скарат от Европа, а не защото е осъзнато, че това е важен проблем”, отбеляза Йотова. НПО-тата също работят разпокъсано, няма и достатъчно финансиране.

„Аз направо бих препоръчала на следващото правителство, защото това си отива, да бъде създадено ново министерство – по равнопоставеността на половете, като в Германия например. Или в краен случай да има ресорен зам.-министър по тези политики към Социалното министерство”, категорична бе Илияна Йотова.

Тя напомни, че преди две години в Ямбол е организирана голяма среща по темата за насилието над жени. Там е било решено да се направи гражданска подписка, която да е част от по-голяма европейска, чрез която да бъде оказан натиск за ратифициране на Истанбулската конвенция и за законодателна инициатива на ЕП за криминализация на насилието срещу жени. „Статистиката сочи, че всяка трета жена е жертва. В същото време се вземат малко мерки. Най-строги са санкциите в скандинавските страни и това е посоката, в която трябва да вървим”, изтъкна кандидатът за вицепрезидент. „Разбира се, ние знаем, че наказателно-правната система не може да се препише във всички страни, но трябва да се сложи рамка на националните законодателства”, каза Йотова.

По думите й за съжаление, в последните две-три години се наблюдава регрес по тази тема, включително и на европейско ниво. Много показателно е, че настоящият еврокомисар Вера Юрова в чиито ресори е и темата за равенство на половете, безпрецедентно отказа да се занимава с подготвяната европейска директива за майчинството. Икономическата и финансовата криза и новата – бежанска и  мигрантска, допълнително изместили фокуса на внимание. „Темата за правата на жените сега се разглежда едва ли не като „луксозна” и по-маловажна, отбеляза Илияна Йотова.

Има и друга опасност - в Европа се надига ксенофобска вълна. „Първи в жертва паднаха жените. В довчера спокойни квартали във Франция, Германия, Белгия се развива дива омраза срещу всеки различен. И в България кандидатпрезидентската кампания мина под знака на тази риторика. Това, което чувам от кандидат-президента Красимир Каракачанов, е страшно. И това е само началото. Ако сега не се справим всички заедно, след някоя и друга година ще стигнем до съвременен фашизъм. Тенденциите са страшни и аз съм много обезпокоена. Трябва много да се работи по тази тема. Притеснявам да не сме изпуснали влака и ми се ще да вярвам, че може да влезем в нормално русло”, подчерта Илияна Йотова. „Ние трябва да съхраним християнските си ценности, но без това да става за сметка на загубата на хуманност и съпричастност”, допълни тя.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6208 |02.11.2016 Мира Радева: На Цецка Цачева й липсва харизма, гласуването е като влюбването . 4| 4753 |01.11.2016 Ламбо: Политиците не са будители, а възбудители; Борисов е като Гинко Пружинко . 1| 4791 |26.10.2016 Фрогоко: И военните по границата няма да гласуват като миротворците . 1| 4473 |20.10.2016 Борисов: Ако всички спазват Маастрихтските критерии като България, ЕС ще бъде стабилен
Реклама / Ads