Реклама / Ads
6| 3200 |26.01.2023 НОВИНИ

ЕС: Има основание за използване на конфискувани активи на Руската централна банка

.
Европейският съюз има правно основание временно да привлече най-малко 33,8 милиарда евро от замразените заради санкциите активи на Руската централна банка. Целта е тези активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна след войната, посочват източници на "Блумбърг", запознати с въпроса.
 

Такъв ход е правно осъществим, стига активите да не са експроприирани и да са изпълнени определени условия, включващи дата на прекратяване, фокус върху ликвидни активи и яснота, че главницата и лихвата ще бъдат върнати на Русия в даден момент.

 

Представители на Групата на седемте и ЕС заявиха, че не изглежда да има ясни правни основания за просто изземване на руски банкови активи и пренасочването им към Украйна.


Вместо това, като първа стъпка, ЕС обмисля обединяване на активите на ниво ЕС или на международно ниво, за да генерира възвръщаемост, която може да се използва за финансиране на реконструкцията на Украйна - задача, която Световната банка изчисли, че може да струва най-малко 350 милиарда долара.

 

Докато някои юристи от ЕС виждат път напред, изпълнителната власт на ЕС е по-предпазлива относно правната осъществимост на използването на замразени активи, както и цялостната сложност на усилията, казаха хора, запознати с дискусията. Длъжностни лица също смятат, че всеки план ще трябва да бъде изпълнен в сътрудничество с Г-7.

 

ЕК предупреди, че ще бъде трудно да се вземе решение, докато няма повече яснота относно обема на активите, които могат да бъдат използвани. Освен това първата стъпка е те да бъдат локализирани. 


Според някои оценки активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, възлизат на 300 милиарда долара. Служители на ЕС изчисляват, че около 33,8 милиарда евро от тях се намират в депозити в ЕС, въпреки че цифрата все още се оценява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2932 |23.01.2023 Шарл Мишел: ЕС да използва конфискуваните руски активи за възстановяване на Украйна . 0| 3030 |20.12.2022 ЕРМ Запад значително увеличи проверките за нерегламентирано използване на електроенергия . 0| 3227 |28.11.2022 Продължава проверката за използването на шпионския софтуер ”Пегас” . 1| 3003 |22.11.2022 Потребителският съвет на ”Електрохолд” препоръча използването на електронна фактура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads