Реклама / Ads
14| 4687 |10.09.2014 НОВИНИ

Е. Йончева: Доходите на „Ислямска държава” на ден са 3 млн. лв.

.
Двойният стандарт към радикалните ислямисти оставя шанс за разпространение на идеологията им. „Ислямска държава” в Ирак са лоши момчета, но в Сирия са добрите момчета, обясни Елена Йончева.
 

В сряда вечерта се очаква американският президент Барак Обама да представи план за борба с групировката. САЩ нанесоха въздушни удари срещу позициите на джихадистите в Ирак, но западните сили се въздържат от намеса в Сирия, защото биха застанали на един фронт с войските на президента Башар Асад. Самият той предложи съдействие, но получи отказ.

 

„Както посочи „Уолстрийт Джърнъл” в началото на август, радикалните ислямисти се борят срещу режима на Асад и така беше от самото начало”, посочи Елена Йончева пред bTV.

 

„Около 7000 души в Северна Сирия са се присъединили към „Ислямска държава”. Имат и пари, имат и влияние. Около 2 млрд. долара са в техни ръце, контролират търговията с петрол, контролират нефтени находища в Сирия, дневните им доходи са около 3 млн. лв.”, обясни още тя.

„Ислямска държава” започна да се създава още преди две години и оттогава е заплаха. Голяма част от Свободната сирийска армия има същата идеология. Тяхното разбиране за демократична държава е установяването на шериат”, обясни още Йончева.

По думите й, могат да се очакват още показни убийства от страна на джихадистите. „Когато „Ал Кайда” започва с тази практика, смята, че всява страх в противника, но изоставя показните убийства, защото отблъсква много от вярващите. Те са извършвани от крайни фундаменталисти, които четат буквално Корана”, обясни журналистката.

 

Тя посочи случая с убийството на Даниел Пърл през 2002 г., както и последните – на Джеймс Фоли и на Стивън Сотлоф. „Опасно е за журналисти, които идват от държави с външна политика, която се смята за агресивна. Още през 2003 г. се появи този термин „патриотична журналистика”. Ислямистите вземат журналистиката за продължение на външната политика”, подчерта Йончева.

 

„Твърде вероятно е да има още такива убийства – това е послание както към Европа, така и към мюсюлманите, които се смятат за неверници”, посочи още журналистката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5899 |06.09.2014 НАП установи 520 000 лв. разминаване в доходите и разходите на Бареков . 5| 4906 |17.07.2014 Проверяват доходите на Цветан Гунев за 10 г. назад . 1| 5535 |08.05.2014 Милионери декларират доходите си в НАП . 3| 5533 |30.04.2014 НАП отчете по-честно деклариране на доходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads