Реклама / Ads
11| 6392 |13.01.2013 НОВИНИ

Ал. Йорданов: Македонците могат да ни провокират във всеки момент

.
Бъдете подготвени за всякакви изненади, тъй като македонците могат да ни провокират във всеки един момент. Провокацията може да се случи и извън мястото на конкретно събитие.
 

Това каза пред bTV бившият посланик на България в Македония Александър Йорданов. Племенницата на поета Никола Вапцаров - Мая Вапцарова допълни, че историята около националността на големия поет е “направо шизофренна”.

“Не може един човек с български паспорт, с българско самосъзнание, да бъде македонец. Решението на Коминтерна - за статута на Македония никога не се е приемало в моето семейство. Тогава всеки роден в Горна Джумая (говорим за 1949-50 г.) трябваше да се пише македонец. Моят баща, който се опълчи срещу това, беше арестуван”, разказа Мая Вапцарова, предаде Блиц.

“Аз смятам, че днес най-после България започва да постъпва като истинска европейска държава. Време е да се разделим с романтиката в отношенията ни с Македония. Ние трябва да поставяме на масата на Европа проблемите, да разговаряме по тях и да постигаме съгласие на основата на нормалното европейско добросъседство. Ако ние това не го правим, означава, че самите не сме станали европейска държава. Тук става въпрос и за националното себеуважение – също фундаментална европейска ценност”, заяви Александър Йорданов.

На въпрос дали може да ескалира напрежението между България и Македония, Мая Вапцарова каза: “Ние сме длъжни да защитим националните си ценности, защото те са си български. Но този македонски микроб, който тръгва от Берлинския договор, все още не е дал реалния отговор и търсейки този отговор, би могло да се очаква ескалация на реакцията срещу България”.

Александър Йорданов не бе толкова категоричен: “Нека не забравяме фактите. Не България поставя някакви условия, а държавите-членки на ЕС. 27 държави се обединиха в една обща позиция към Македония и й казаха – искате членство, подгответе се истински за него”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5528 |05.10.2012 Ексагенти от ДС ще могат да са шефове в БТА . 4| 5387 |27.09.2012 Адвокатите от ЕС ще могат да практикуват в България . 15| 5451 |22.09.2012 Ужасно: 1/3 от македонците са безработни . 40| 8573 |10.09.2012 Йерусалим: Терористи могат да ударят в България на 11 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads