Реклама / Ads
11| 5575 |05.10.2012 НОВИНИ

Ексагенти от ДС ще могат да са шефове в БТА

.
Решението е подписано с особено мнение от четирима членове на Конституционния съд.
 

Конституционният съд позволи на бившите щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност да заемат ръководни позиции в Българската телеграфна агенция, предаде БТВ. Решението е било взето във вторник, като е подписано с особено мнение от четирима членове на КС - Владислав Славов, Благовест Пунев, Румен Ненков и Кети Маркова.
Текстът беше въведен със Закона за БТА, обнародван в края на миналата година. Ограничението беше атакувано от 56 депутати с мотива, че разпоредбата е "конституционно нетърпима и дискриминационна".

"Негативната оценка в публичното пространство по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество", пише в решението на КС. 

Директорът на БТА се избира и освобождава от Народното събрание. КС посочва, че е недопустимо генералният директор на БТА да бъде назначаван по други критерий, освен по професионална квалификация, качества и опит. Според съда забраната представлява още непропорционално ограничаване на човешки права по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Съдиите, които са подписали особеното мнение, твърдят, че законът за досиетата не е приет само, за да осигурява достъп на обществото до информация за миналото на лицата, но и с оглед на това да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на определени длъжности. Те заявяват, че ограничението в Закона за БТА не се отнася за властова изборна позиция.

"Тази принадлежност поставя въпроса за двойствения обществен статус на лицето, сътрудничило на тайните репресивни структури, тъй като в миналото това лице е притежавало и друго, секретно положение, което не само не е "обществено", но по силата на закон е получило негативна морално-политическа оценка”, пишат магистратите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5423 |27.09.2012 Адвокатите от ЕС ще могат да практикуват в България . 5| 6972 |24.09.2012 Сърдити счетоводители топят шефовете си за укрити данъци . 40| 8607 |10.09.2012 Йерусалим: Терористи могат да ударят в България на 11 септември . 7| 5567 |20.08.2012 Нови шефове оглавяват НЕК и „Мини Марица Изток“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads