Реклама / Ads
3| 3007 |04.08.2021 НОВИНИ

ДБ иска Гешев да внесе доклад за дейността на Бюрото за защита

.
Източник: БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев да внесе доклад в Народното събрание за дейността на Бюрото за защита на свидетелите поискаха от ”Демократична България”. Искането е включено като точка от дневния ред на парламента. Повод за искането са разкритията, че Бюрото за защита, което лично охранява Гешев, не е включило в програмата за защита нито едно друго лице. В същото време бюджетът е набъбнал значително.
 

Липса на кворум възпрепятства временно гласуването, след приключване на дебатите. След поименна проверка се премина към гласуване. Предложението бе прието със 143 гласа “за” и 2 “въздържал” се.

 

Предложението е Иван Гешев да внесе доклада в двуседмичен срок.

 

“Това бюро се превърна в лична гвардия на главния прокурор. И е част на цялата структура на репресивност, изградена в годините, заедно с това, в което бе превърната КПКОНПИ, специализираното правосъдие. Превърнаха това Бюро в свое частно НСО. Намаляването на бройките защитени свидетели е притеснително. Това е институционална перверзия, която трябва да прекратим. Надявам се, че той ще получи такава защита като защитен свидетел и ще разкаже как е бил инсталиран, ще разкаже за ролята си в "Осемте джуджета". Да не се притеснява - ще продължи да се ползва с услугите на Бюрото за защита”, посочи Христо Иванов.

 

“Възможността главния прокурор да внася и други доклади е единствената възможност събранието да упражнява някакъв контрол на главния прокурор. И на ниво Конституция, и на ниво Закон за съдебната власт, процедурата е с твърде нисък интензитет. Липсата на реална възможност събранието да упражни някакъв контрол, отчетност, е големият проблем на нашия конституционен модел. Тук няма възможност за взаимен контрол и възпиране на властите. Главният прокурор може да контролира всеки, но никой не може да контролира главния прокурор”, посочи Атанас Славов от парламентарната трибуна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3596 |04.08.2021 ИТН иска партиите на промяната да застанат зад тях. Възможно ли е? . 1| 3173 |04.08.2021 В парламента решават за доклада на Гешев и временна комисия по ”Магнитски” . 16| 3878 |03.08.2021 Бабикян: Кой иска да изтощи партиите на протеста, за да останат само старите, богати, дебели, вкоренени в статуквото партии . 1| 5157 |02.08.2021 БОЕЦ обжалва решението на ВСС по сигнала на министър Стоилов за оставката на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads