Реклама / Ads
12| 3195 |04.01.2021 НОВИНИ

ДБ иска от ЦИК прозрачност и одит на машините за изборите

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
”Демократична България” внесе писмо до Централната избирателна комисия, с което поиска да има пълна прозрачност около параметрите на обществената поръчка за изборните машини и независим одит, с който да се гарантира спазването на всички изисквания.
 

Това обяви съпредседателят на партията Христо Иванов пред сградата на ЦИК. По думите му това е поредното усилие да се осигури честността на изборите и да се гарантира, че въвеждането на тези машини в експлоатация ще реши проблемите, а няма да стане повод за поява на нови такива.

 

Според Иванов обезпокояващо е, че липсва прозрачност около параметрите и условията по договора за доставка на машини, а голяма част от информацията не е оповестена под предлог, че става дума за търговска тайна.

 

"Искаме независим одит на машините, което да гарантира спазването на високотехнологичните изисквания. Тоест искаме от ЦИК да осигури прозрачност. Обществената поръчка като задание не е гарантирала това изначално", посочи Иванов.

Експертът по интернет сигурност Божидар Божанов посочи, че одитът в момента се извършва от институции, които са част от изпълнителната власт. Той заяви, че е нужно да има външни експерти, които в допълнение да проверяват машините и това да стане навреме.

 

"За пореден път две познати компании се явяват на финал. По непрозрачен начин бяха отстранени останалите участниците. По нелеп начин спечели компанията, с 1000 лв отбив от цената. По всички параметри на добрите корупционни практики в България говори, че нещо в тази поръчка не е добре. На България се дават машини, за които не се знае с какъв софтуер са. За пореден път - изхарчени са десетки милиони на вятъра. Никой не знае този софтуер по какъв начин работи и дали може да бъде манипулиран отвън", заяви Ивайло Мирчев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8231 |03.01.2021 Николай Марков: Борисов не иска да управлява. Иска сигурност. Животът му е в опасност . 9| 4442 |01.01.2021 Майките посрещнаха Нова година под прозорците на властта с искане за оставките на Борисов и Гешев . 26| 12547 |29.12.2020 Проф. Асена Сербезова: Боже, как ми се иска да извикам, че царят е гол, ама може да го обявят за фалшива тревога . 18| 4001 |29.12.2020 КПКОНПИ заведе искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и брат й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads