Реклама / Ads
2| 4429 |11.02.2019 НОВИНИ

Лозан Панов поиска наказание за Георги Ушев заради делото ”Иванчева”

.
Георги Ушев Източник: БГНЕС
Шефът на ВКС Лозан Панов предлага за дисциплинарно наказание Георги Ушев, шеф на Спецапелативния наказателен съд заради един от скандалите по делото ”Иванчева”.
 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е предложил на Съдийската колегия на ВСС да открие дисциплинарна процедура срещу Георги Ушев, шеф на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

 

Предложението на Панов идва след резултатите от проверката, която бе възложена от него заради скандала избухнал по повод спешното решение на спецапелативния наказателен съд, с което още същият ден бе отменено решението на първоинстанционния съд да освободи Иванчева и Петрова от ареста, съобщава Дефакто.

 

Предложението на Панов е съгласно разпоредба от Закона за съдебната власт, а като мотив в съобщение на ВКС, се посочват данните в доклада от 10.12.2018 г. на комисия, която прави проверката.

 

Резултатите на нея потвърждават подозренията, че това се е случило при недопустими нарушения на процесуалните правила – без самото решение да е подписано от целия съдебен състав на първоинстанционния съд, а това го прави негодно за „пререшаване“ от по -горна инстанция, без възможност да се образува самостоятелно производство по НПК, без протокол от съдебното заседание и т.н.

 

Повод за произнасянето по „неотложност“ бе особеното искане на прокуратурата до спецапелативния съд да спре освобождаването на задържаните, нещо повече, прокурори призоваха Ушев да не дава материалите по делото на върховни съдии, на които бе възложено да извършат проверката.

 

Проверяващите откриха още серия от нарушения при произнасянето на по-горната инстанция, а за две от тях Лозан Панов е категоричен – с действията си Георги Ушев е допуснал „безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4048 |11.02.2019 Унгарците пак поискаха оставката на Орбан на многолюден протест . 1| 5074 |10.02.2019 Мей ще поиска отсрочка по сделката за Брексит . 2| 4613 |09.02.2019 РИА ”Новости”: Помпео ще поиска Орбан да зачеркне ”Турски поток“ . 8| 5157 |08.02.2019 БОЕЦ поиска прокуратурата да повери всички скандали със записи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads